С 15 хил. лв. глобяват фирмите за сезонни работници без еднодневни договори

23.04.2015 | 20:40
по статията работи: econ.bg
Правителството ще тества контрактите в земеделието още това лято
С 15 хил. лв. глобяват фирмите за сезонни работници без еднодневни договори
Снимка: Булфото

Създава се нова категория осигурени лица, работещи на еднодневни трудови договори. При нея работодателите ще наемат по-гъвкаво работници, а безработните ще могат да увеличат дохода си с допълнителен труд, безникаква опасност да изгубят социалните си придобивки. Схемата ще бъде тествана първо в земеделието и се очаква от нея да се облагодетелстват около 100 000 сезонни работници. 15 000 лв. ще е глобата за некоректните работодатели, които бъдат хванати, че наемат сезонни работници без еднодневни договор. Санкцията е същата като сега действащата.

Това съобщи днес министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той представи заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева предложенията на кабинета за промени в трудовото100 законодателство. Калфин се надява всички процедури по приемането на поправките да приключат до края на май и да бъдат гласувани от парламента. До края на април обаче ще са качени за обществена консултация на сайта на Министерството на труда и социалната политика(МТСП), след което ще бъдат съгласувани от Надзорния съвет на НОИ и в Тристранния съвет.

В най-кратък срок след приемане на закона МТСП ще създаде наредба, която ще установи начинътна закупуване на еднодневните трудови договори от работодателите. Главната инспекция по труда ще ги продава на кочани на работодателите по тяхна заявка. Разпечатаните екземпляри ще бъдат вписвани в специален регистър, обясни социалният министър.

Допълнителни доходи, плюс социални и енергийни помощи

Новата договорна система между работодатели и наемани от тях служители на временна работа или хонорар, ще бъде тествана пилотно в земеделието.

"Досега избягването на подписването на трудови договори, особено в земеделието, беше не толкова заради укриване на данъци, а защото хората се страхуваха, че като се хванат на допълнителна работа по договор, ще им бъдат спрени социалните помощи. Постарахме се да намерим решение на този въпрос", подчерта Калфин.

Идеята на социалното министерство е била новите договори да се приложат в ограничен сектор в икономиката и при определени производства. Министерството на земеделието и храните (МЗХ) веднага е откликнало на нея и е предложило системата да се приложи при договарянето между земеделските производители и техните работници на полето. Решено еднодневните договори ще бъдат пробвани в сектори "Плодове”, "Зеленчуци” и "Розобер”.

"Мислим, че в селското стопанство нуждата е най-широка, а по-нататък ще мислим и за допълнителни форми на гъвкави възможности за заетост. Земеделските производители обаче иматнужда кампанийно да наемат много хора за кратък период от време.

Танева се надява, че еднодневните договори ще облекчат земеделските производители и работниците им още при кампанията при плодовете и зеленчуците. "Нито един земеделски производител не иска да работи в сивия сектор. С тази промяна даваме възможност всекиработодател да работи законно, без да се налага да ощетява работниците си, които са регистрирани и в бюрата на труда. Близо 100 000 души ще бъдат наети по еднодневни договори, съобщи земеделският министър.

Мярка срещу безработицата и сивия пазар на труда

"Предложението за изменения в Кодекса на труда по отношение на временната заетост не се прави с фискална цел, а за да се създават и поддържат трудови навици и да се създава пазар на труда в регионите с висока безработица. Очаква се икономическият ефект от тази мярка да е доста голям", заяви Калфин.

"Целта ни е да създадем работа там, където в момента изглежда, че няма. С тази мярка създаваме официални работни места в региони, в които освен земеделски производители и публичния сектор, други работодатели няма", посочи той. И отбеляза колко е важно отношенията между работник и работодател да излязат на светло и да създават максимална увереност, че правата нанаетите ще бъдат максимално защитени.

Трудовите договори ще съдържат данни за място на работа, наименование на длъжността, размер на трудовото възнаграждение и времетраене на работата. Възнаграждението ще се изпраща лично на работника.

Ще се признават за осигурителен трудов стаж

Министърът подчерта, че времето, отработено по 24-часови договори, няма да се признава за трудов стаж, а само за осигурителен стаж. "Това означава, че съответното време ще му се признае, когато се отчита времето, в което се е осигурявал, но няма да има длъжностна характеристика и да се издава заповед за трудовия договор", разясни той.

Работещите на еднодневни договори ще бъдат осигурявани за три фонда - фонд "Пенсии", фонд "Трудова злополука и здравна болест" и фонд "Здравно осигуряване", стана ясно още. Това обаче не включва болест и майчинство, тъй като при еднодневни договори такава осигуровка няма смисъл да бъде внасяна. "Ще се дава право на осигурителен стаж при пенсиониране и парично възнаграждение при трудова злополука. Парите ще се получават от работника не по-дълго от 90 дни.

Предвиждат се и промени в Закона за здравното осигуряване. Лицата, които бъдат наемани на еднодневни трудови договори, ще запазват правото си за енергийно подпомагане, както идоходите, които получават по други линии. Те няма да се включват в доходния тест за енергийни помощи", уточни Калфин. Идеята е тези лица, които полагат такъв тип работа, да бъдат освободени от общественополезен труд.

Регламентират гъвкавото работно време

Други две изменения в Кодекса на труда предвиждат регламентиране на променливо работно време и изравняване на платения отпуск по майчинство за родители с повече от 3 деца.

"Ще предложим промяна в Кодекса на труда, която установява работно време с променливи граници, което ще даде възможност за по-добро планиране на работното време. В момента има ограничение с това, че всеки може да предупреди работодателя и да си установи работно време в рамките на плюс/минус 2 часа всеки ден от установеното работно време", обясни Калфин и допълни, че това ще доведе до увеличаване на гъвкавостта.

Моделът е взет от европейските институции. При него има изискване за присъствие в определени часове на деня на работещите. На седмична база работещият трябва да се постарае да си отработи 40-те часа по Кодекса на труда. Това означава, че в някои от дните той може да присъства на минимално работно време, но е задължен да си отработи пълното работно време. "Това ще се случва със съгласието на работодателя", категоричен бе Калфин.
Министърът ще вкара като промяна в Кодекса и възможността, работодателят в определени случаи да пуска служителите си да работят от къщи при условие, че ще свършат съответната работа. Това също е част от механизмите в европейските институции, обясни той.

"С тези промени даваме възможност на работещите да планират много по-добре времето си,особено хората, които гледат малки деца, възрастни родители и болни близки", уточни Калфин.

2 години платено майчинство за всички деца в семейството

Социалното министерство предлага и много очаквано от обществото изменение в Кодекса, което ще облагодетелства родителите с повече от 3 деца. "Ще предложа за тях да се изравни платеният отпуск по майчинство на две години, както се полага на родителите с до 2 деца", отбелязаминистърът. В момента за раждане на трето дете в семейството се полага два пъти по-кратко платено майчинство.

Източник: iNews.bg

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net