С 2 г. се удължава срокът на заема от МБВР по проекта за рехабилитация на пътищата

01.06.2011 | 13:09
по статията работи:
Причината е отчетеното закъснение на дейностите по проекта. Националното съфинансиране по него се намалява
С 2 г. се удължава срокът на заема от МБВР по проекта за рехабилитация на пътищата

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира изменение към Заемното споразумение между България и Международната банка за възстановяване и развитие по проекта за рехабилитация на пътната инфраструктура. Промените са консултирани със Световната банка и имат за цел да се подобри изпълнението на проекта предвид отчетеното закъснение на дейностите по него.

Заемното споразумение е подписано на 19.09.2007 г. Стойността на проекта е 144 млн. евро с ДДС, от които заемът от МБВР е 90 млн. евро, а съфинансирането от републиканския бюджет е 54 млн. евро. Проектът се състои от три компонента:

  • рехабилитация и частична реконструкция на приблизително 450 км пътища от републиканската пътна мрежа, особени в девет групи обекти (лотове);
  • институционално развитие, подкрепа за финансово управление и доставка на оборудване за Централния институт по пътни технологии, национални и европейски норми и стандарти;
  • дейности, свързани с повишаване безопасността и сигурността на движението.

Промените в споразумението засягат първите два компонента. Поради закъснение в програмата за изпълнение и фискални ограничения през 2010 и 2011 г., ще бъдат рехабилитирани 307 км пътища. За сметка на това ще бъдат разширени дейностите по втория компонент, свързани с укрепване на управлението и подобряването на планирането в пътния сектор, както и разработването на програми с фокус върху използването на европейските фондове. Целта е да се подпомогне цялостното и своевременно усвояване на средствата от ЕС, предназначени за пътния сектор в България, като се ускори подготовката, одобрението, изпълнението на проектите и изплащането на средствата за тях.

Предвид намалените проектни разходи и с цел да се осигури гъвкавост на управлението, размерът на заема остава непроменен - 90 млн. евро, като се намалява делът на националното съфинансиране от 54 млн. евро на 15,62 млн. евро. По този начин ще се осигури бюджетна и финансова гъвкавост на управление, считат от кабинета.

Крайната дата на проекта се удължава с 24 месеца - до 30 юни 2013 г. Удължаването ще позволи да бъдат завършени работите по рехабилитацията на пътните участъци и да се укрепи институционалният капацитет с цел подобряване усвояването на европейските фондове.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 06.10   69 пр.н.е. – Трета Митридатова война: Войските на Римската република завладяват арменската столица Тигранакерт. 1014 г. – В Преспа умира българският цар...