С 9.9% нараства делът на предприятията у нас, които използват интернет

16.12.2011 | 12:57
по статията работи:
С увеличаване на предлаганите онлайн услуги от публичната администрация се засилва и интересът към тяхното приложение в бизнес средите
С 9.9% нараства делът на предприятията у нас, които използват интернет

През 2011 г. се наблюдава растеж от 9.9% в дела на предприятията, които са използвали интернет, за да получат информация от органите на публичната администрация, показва изследване на Националния статистически институт за ИКТ бранша в страната. Значително се повишава интересът на фирмите към изтеглянето на формуляри (данъчни, счетоводни, статистически и др.), наблюдава се ръст от 19.5% спрямо предходната година.

Все още е малък делът на предприятията, които използват интернет за получаване на достъп до тръжни документи или спецификации в рамките на публичната електронна тръжна система, и едва 9.7% от фирмите са посочили, че са ползвали такива услуги през последните дванадесет месеца към момента на изследването.

Единният  портал за достъп до електронни административни  услуги на страната предлага все по-широк спектър от онлайн услуги и административни процедури, които ускоряват изтеглянето и изпращането на формуляри. С увеличаване на предлаганите онлайн услуги от публичната администрация се засилва и интересът към тяхното приложение в бизнес средите.

Данните за 2011 г. сочат, че покупките и продажбите от електронна търговия в страната увеличават своя дял и все повече предприятия използват интернет, за да подобрят своя бизнес и да улеснят клиентите и доставчиците си. С 3.2% са се увеличили покупките на фирмите в интернет спрямо 2010 г., докато при продажбите се наблюдава ръст от 2.2% за същия период. Най-активни са големите компании с над 250 заети, които отбелязват по-висок процент на онлайн продажби и покупки, съответно 20.0% са осъществили онлайн покупки, а 10.7% са реализирали продажби.  

Най-много  поръчки за стоки и услуги са били получавани от купувачи в България и 62% от всички онлайн продажби са реализирани у нас, а останалите 38% са осъществени извън пределите на страната. Около една четвърт (24%) са поръчките от клиенти на страните - членки на ЕС, което е положителна тенденция в разширяването на географския обхват на българската електронна търговия.

Данните показват също, че големите компании у нас са тези, които използват ИКТ - 99.7% от работниците в тях използват интернет. В наблюдаваната съвкупност 35% от всички заети са концентрирани в големите предприятия, но значителен дял от тях (15%) работят в сферата на преработващата промишленост и строителството, където използването на компютър и интернет не е пряко свързано с изпълнението на служебните им задължения.

Логично, отрасълът на ИКТ се откроява с най-голям дял на заетите, чиято работа е свързана с компютър, и 84.1% от служителите, които създават и разпространяват информация и творчески продукти, както и далекосъобщения, използват интернет. След него се нарежда отрасълът на научноизследователската и развойна дейност, рекламата, юридическите, архитектурните и инженерните дейности, в който 59.1% от заетите използват компютър, свързан с интернет. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 20.07   791 г. – Българската армия, командвана от кан Кардам, побеждава византийската армия, командвана от император Константин VI, в битката при крепостта Маркели (дн....