1,7 млрд. лв. приходи от премии за застрахователите през 2013 г.

11.03.2014 | 11:15
по статията работи: Петя Бързилска
Автомобилните застраховки с най-голям дял от премийния приход при общото застраховане
1,7 млрд. лв. приходи от премии за застрахователите през 2013 г.

1,7 млрд. лв. е брутният премиен приход за 2013 г., реализиран от застрахователите в България. Отчетен е ръст от 7,7% на годишна база. Това сочат предварителните данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

Дружествата по общо застраховане отчитат бруто приход от 1,42 млрд. лв. в края на миналата година, което представлява ръст от 6,5% на годишна база, при спад от 1,9% за 2012 г.

На пазара по общо застраховане най-голям дял от брутния премиен приход в сектора заемат автомобилните застраховки, сред които е и "Гражданска отговорност, следвани от имуществените застраховки.

Записаният по застраховка "Заболяване” премиен приход нараства от 344 000 лв. за 2012 г. на 36,8 млн. за 2013 г. Посоченият ръст е следствие от прелицензирането на съществувавалите здравноосигурителни дружества като застрахователи, съответно от вливанията на такива дружества в действащи застрахователи.

Брутният премиен приход, реализиран от животозастрахователите към края на 2013 г., възлиза на близо 300 млн. лв. С това се отчита ръст от 14% на годишна база.

Най-голям дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите, заема застраховка "Живот” и рента – 74,8%. Застраховка "Живот”, свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 5,8 % в структурата на портфейла на животозастрахователите в края на 2013 г.

В какъв размер са изплатените претенции по общо застраховане както и колко е собсвеният капитал на застрахователите може да прочетете в Insmarket.bg.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първото печатно издание на Петокнижието. 1556...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net