145 млн. лева са предвидени за животновъдите тази година

17.02.2010 | 09:44
по статията работи:
Земеделският министър М. Найденов се срещна с представители на Съюза на овцевъдите и козевъдите
145 млн. лева са предвидени за животновъдите тази година

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров се срещнаха късно вчера с представители на Съюза на овцевъдите и козевъдите от района на Велико Търново във връзка с техните проблеми и недоволство, съобщават от МЗХ.

В рамките на срещата се обсъди прилагането на схемите на подпомагане в сектора. Министърът подчерта, че европейските регламенти са строги и изискват коректно спазване. Той допълни, че е възможно да се изплатят средства на тези, които през юни 2009 г. са подали заявления само по едната от двете съществуващи схеми на подпомагане след одобрение от Европейската комисия.

Найденов покани представител на асоциацията на работно посещение в Брюксел, където ще се проведе техническа среща с експерти от Главна Дирекция "Земеделие" на ЕК, във връзка с прилагането на схемите за подпомагане на сектора. На срещата ще бъде обсъдена възможността ЕК да разреши на България да изплати 2.677 млн. лв. за подпомагане на овцевъдството и козевъдството, които не са усвоени по схемата за обвързано с производството плащане.

Със заповед на министъра ще бъде сформиран Съвет, в който представители на асоциацията, министерството, Държавен фонд "Земеделие" и Националната ветеринарномедицинска служба ще провеждат регулярни срещи. Целта е да се обсъждат неотложните проблеми в сектора и да се разясняват всички възможности за финансиране на отрасъла през следващите години. Председател на Съвета ще бъде зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Димитров обяви, че през тази година за животновъдите са предвидени 145 млн. лв. По схемата за национални доплащания към директните плащания са предложени пред ЕК 84.887 млн. лв. Отделно от това 22 млн. лева са предвидени за млечното говедовъдство. Изпратени са за одобрение в ЕК и схеми за подпомагане на животновъдния сектор с общ финансов ресурс от 45.6 млн. лв. Сред тях е и помощта de minimis, по която средствата са в размер на 20 млн. лв., а подпомагането на стопанство е до 15 хил. евро. Има и 3.6 млн. лв. като временна помощ за млечния сектор. Предвидени са и близо 15 млн. за държавни помощи за сектора.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...
Полезно от Мрежата
7sport.net