15% от парите по стария програмен период ще бъдат изгубени

11.11.2015 | 13:44
по статията работи: econ.bg
Има вероятно Брюксел да не одобри част от направените бюджетни разходи по програмите
15% от парите по стария програмен период ще бъдат изгубени
Снимка: Guliver/Getty Images

Близо 15% от средствата по част от оперативни програми на еврофондовете за програмния период 2007-2013 г. могат да бъдат изгубени. Българското правителство е разплатило за сметка на държавния бюджет над 2,2 млрд. евро, които обаче Европейската комисия тепърва ще трябва да възстановява. Това става ясно от публикуваната справка на Единния информационен портал по управлението на средствата на еврофондовете.

Все още обаче не е ясно колкото от този дефицит ще бъде покрит от Брюксел, защото има вероятност част от направените разходи да не бъдат признати. Данните от справката са за изпълнението на европейските фондове към 30 октомври 2015 г.

От документа става ясно, че разликата при програма „Околна среда“ е много голяма. Дори заради нарушения на обществените поръчки по нея, плащанията на два пъти бяха замразявани. Данните в справката показват, че държавата е покрила основно с бюджетни средства 99,48% от програмата или 1,7 млрд. евро, докато ЕК е признала разходи само за 70,03% или 977 млн. евро, т.е. Брюксел има да ни връща над 700 млн. евро само по тази европейска програма.

В другата крайност е „Развитие на човешките ресурси“, при която ЕК е превела 95% от бюджета или 980 млн. евро.

Признатото от Брюксел изпълнение по „Транспорт” е 78,35% или 1,27 млрд. евро, докато държавата е разплатила над 1,6 млрд. евро.

Подобна е ситуацията и с Оперативна програма „Регионално развитие”. По нея ЕК е признала 76,16% от направените разходи или 1,03 млрд. евро, докато българските власти са превели на изпълнителите 1,42 млрд. евро.

По програма „Конкурентноспособност” дефицитът е по-малък – преведени към изпълнителите 1,08 млрд. евро (93,2%), преведени от ЕК към бюджета 893 млн. евро (90,48%).

По програма „Административен капацитет” Брюксел е признал 89,71% или 132 млн. евро. Подобна е ситуацията и по ОП "Техническа помощ”, по която ЕК е превела 41 млн. евро, което прави процентът на изпълнение 88,6%. 

Изпълнението на програмен период 2007-2013 г. приключва окончателно в края на тази година, което прави на практика невъзможно за по-малко от два месеца да бъдат усвоени оставащите между 10 и 15% по повечето от европейски програми. Какъв е окончателният процент на усвоените средства и какъв размер България е загубила ще стане ясно в първите месеци на следващата година. Към загубите трябва да се включат и средствата, които България не успя да усвои в предходните две години по правилото (n+2), както и заради наложените финансови корекции по отделни проекти, които също са за сметка на националния бюджет.

От доклада на Европейската сметна палата, който беше публикуван във вторник,  стана ясно, че страната ни значително изостава при усвояването на еврофондовете, информира БГНЕС. Най-много неправомерно раздадени европари има по програмите за „Икономическо, социално и териториално сближаване“, от които се ползват новите членки като България, пише в доклада на одиторите на ЕС за 2014 година, цитиран от БНР. Сметната палата на ЕС предупреди, че нередностите при обществените поръчки в България забавят усвояването на еврофондове. По данни на ЕК България с признати 81,83% е на 24-то място от 28-те държави-членки по степен на усвояване на европейските фондове.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 14.09   1752 г. – Британската империя приема Григориански календар и пропуска 11 дни (предишният ден е 2 септември). 1812 г. – Наполеонови войни: Седем дни след...