18,4% от произвежданата електроенергия у нас се пада на ВЕИ източници

01.02.2017 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Като положителна тенденция в доклада се отбелязва поевтиняването на „зелената“ енергия. Цените на фотоволтаичните панели например са паднали с 80% между 2009 и 2015 г.
18,4% от произвежданата електроенергия у нас се пада на ВЕИ източници
Снимка: БГНЕС

ЕС се движи с добри темпове към постигането на целите си по отношение на парниковите газове, енергийната ефективност и възобновяемата енергия. Това сочи вторият доклад за състоянието на енергийния съюз, който бе публикуван в сряда.

През 2015 г. делът на ВЕИ източници в енергийното потребление на ЕС е достигнал 16,4%. Крайната цел е той да стане 20 на сто до 2020 г.

Като положителна тенденция в доклада се отбелязва поевтиняването на „зелената“ енергия. Цените на фотоволтаичните панели например са паднали с 80% между 2009 и 2015 г. Възобновяемите източници на енергия вече са конкурентни като стойност и понякога дори по-евтини от въглищата, посочват от ЕС.

Каква е ситуацията в България? У нас през 2015 г. от целия произвеждан ток 18,4% се падат на ВЕИ източници. В сравнение с предходната година ръстът е с 0,4 на сто. Това означава, че страната ни е преизпълнила заложената ѝ в предходна директива цел от 12,4%.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, отговарящ за енергийния съюз, заяви: "С енергийния съюз се преследват цели не само в областта на енергетиката и климата. Той има за цел ускоряване на фундаменталната модернизация на цялата европейска икономика, за да може тя да стане нисковъглеродна и енергийно и ресурсно ефективна по социално справедлив начин.

Трябва да укрепим и външното измерение на енергийния съюз, за да засилим водещата роля на ЕС в световен мащаб. Сега, когато голяма част от необходимите законодателни предложения вече са представени за обсъждане, 2017 г. трябва да бъде годината на изпълнението. Това е посланието, което ще отправя към държавите членки по време на обиколката във връзка с енергийния съюз, която ще започне на 3 февруари.”.

ЕС като цяло продължава да напредва добре по отношение на целите на енергийния съюз, по-специално по отношение на целите в областта на енергетиката и климата за 2020 г. Той вече е постигнал целта си за крайното потребление на енергия. Същото се отнася и за емисиите на парникови газове – през 2015 г. емисиите на ЕС са били с 22% под равнището през 1990 г.

ЕС се представя добре и в сектора на възобновяемата енергия – според данните от 2014 г. делът на енергията от възобновяеми източници е достигнал 16% от брутното крайно енергопотребление в ЕС. Друга важна тенденция е, че ЕС продължава успешно да прекъсва връзката между икономическия растеж и емисиите на парникови газове. През периода 1990 – 2015 г. общият брутен вътрешен продукт на ЕС (БВП) е нараснал с 50%, докато общите емисии са намалели с 22%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net