24 проекта за соларни централи са внесени в ДФ "Земеделие" през март

16.04.2009 | 11:48
по статията работи:
Проектите са по мярка 312 на Програмата за развитие на селските райони
24 проекта за соларни централи са внесени в ДФ "Земеделие" през март

 

Снимка: actualno.com

До края на март общо 24 проекта за изграждане на фотоволтаични централи бяха разработени и внесени за оценка в ДФ "Земеделие" от консултантската компания "Елана Инвестмънт" по мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която започна да приема предложения от началото на 2009 г., съобщха от компанията. Проектите са на 23 инвеститори от област Хасково и един от област Пловдив, които стартират изграждане на соларни централи в своя регион. Мярка 312 на ПРСР дава възможност за финансиране на разходите до 200 000 евро при инвестиции в производство на възобновяема енергия.

Възможността за инвестиция в проекти за възобновяема енергия, която дава мярка 312 на ПРСР, е действително важен фактор за стимулиране на предприемаческото поведение в тази област, тъй като програмата субсидира на практика 70% от цялостното бизнес вложение на инвеститора, заяви Кристина Цветанска, изпълнителен директор на "Елана Инвестмънт".

 21 от инвеститорите са от община Стамболово, благодарение на инициативата на общината за създаване на подходяща бизнес среда и условия за инвеститорите, за да насърчи използването на алтернативни енергийни източници. Местната стратегия за приоритизиране на използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се базира на първо място на анализа на слънчевия потенциал, който показва, че община Стамболово се намира в зоната с най-висока степен на средногодишно слънцегреене на 1 кв.м. площ. Това е мотивирало въвеждането на общински мерки за цялостно административно и експертно съдействие на инвеститорите във ВЕИ проекти, както и организация на подходящи терени с инфраструктура. На практика, тези действия намаляват разходите по поддръжка на единичните инвестиционни проекти и създават привлекателни условия за инвестиране във ВЕИ в района. Новите инсталации биха осигурили годишно производство на електроенергия в общината от 2 991.6 MWh/год. Това количество би могло да покрие захранването с електроенергия на всички обществени сгради и уличното осветление в цялата община.

Мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е атрактивна инвестиционна възможност за динамичното развитие на ВЕИ сектора, което е обусловено от ангажимента на България като страна членка на ЕС до 2010 г. да постигне производство на възобновяема енергия, съставляващо 11% от БВП на общата електроенергия в страната. За 2020 г. Европейската комисия определи за България, че 16% от общото крайно потребление на енергия в страната трябва да бъде от ВЕИ.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 06.01   1066 г. – За крал на Англия е коронован Харолд Годуинсън. 1579 г. – Осемдесетгодишна война: В Арас е подписан договор за създаване на Араския съюз на лоялните...