265 души преминаха успешно конкурса за хора с увреждания на МДААР

25.03.2009 | 13:35
по статията работи:
Всички преминали конкурса влизат в база данни, от която администрациите ще избират подходящи кандидати за назначаване
265 души преминаха успешно конкурса за хора с увреждания на МДААР

265 души преминаха успешно Първия централизиран конкурс за хора с трайни увреждания за експертни длъжности в държавната администрация. Това съобщиха от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР).

Канкурсът се проведе на 23 и 24 март 2009 г. От регистрираните 449 души на теста се явиха 347 кандидати. Броят на успешно представилите се на теста показва много висока успеваемост – 76.37%. Най-високият резултат е 57 точки от максимално възможни 60.

Всички успешно преминали конкурса влизат в обща база данни, от която всяка администрация може да избира подходящи кандидати за назначаване.  МДААР планира в най-кратки срокове да избере трима от най-добре представилите се за експертни длъжности в министерството.

Министър Николай Василев ще изпрати писма до всички администрации с указания как могат да ползват базата данни с успешните кандидати от конкурса. Всяка администрация, която желае да потърси подходящи кандидати за дадена свободна позиция, трябва да подаде заявление до Института по публична администрация, като опише изискванията за конкретната длъжност. От предоставения от ИПА списък администрацията избира кандидатите, които отговарят на предварителните изисквания за длъжността и ги уведомява писмено за това, посочвайки минималните и специфичните изисквания, предвидени в нормативните актове за заемане на съответната длъжност, необходимите документи, които трябва да бъдат представени. При допълнителното интервю органът по назначаването проверява съответствието на представените документи с нормативните изисквания, извършва преценка на качествата на кандидатите и установява специфичните им познания за заемане на конкретната длъжност.

Припомняме, че с промените в Закона за държавния служител се въведе задължението за администрациите с над 50 служители да определят поне 2% от длъжностите по служебно правоотношение за заемане само от хора с трайни увреждания. За по-малките администрации (от 26 до 50 служители) задължението е да наемат поне 1 служител с трайно увреждане. МДААР планира през следващите месеци чрез своята дирекция "Инспекторат за държавната администрация" да направи масови проверки в цялата страна за това дали се спазва законодателството.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...