30 тона гъби годишно произвеждат в Студенец

13.07.2005 | 16:25
по статията работи: econ.bg
Беритбеният период на гъбите продължава 60 дни, по време на които има 4-5 вълни

 

Два трийсетметрови гъбарника с 900 кв.м полезна площ, покрити са със стабилизиран полиетилен и слой житна слама. Намират се в началото на Студенец. Денонощно в тях работят климатици, които поддържат температура от 19-20 градуса. Годишно в гъбарниците се произвеждат между 25-30 тона култивирани печурки.

Собствениците са двама млади и струящи положителна енергия ентусиазирани разградчани - 39-годишният Боян Колев и 33-годишната му съпруга Милена. Бизнеса си развиват съвсем сами. А двамата са бивши банкови служители! Започват да отглеждат гъби преди шест години за собствена консумация. И то в мазето на блока си в Разград. Първата партида продукция събират от 10 пакетчета с компост - почвата, върху която виреят гъбите. Постепенно броят на пакетите се увеличава на 50, 100, 200, 500... Усещат, че пазарната ниша в областта е празна. И решават да се занимават сериозно с гъбарство. Теглят царски кредит от 7000 лв. за срок от три години. Покриват го напълно миналия месец. Междувременно теглят още няколко заема. Инвестициите в бизнеса им вече надвишават 50 000 лв. И продължават да влагат средства за модернизация на производството. Сега в двата гъбарника, които са построили, има близо 5000 пакета с компост и гъби. Смятат до края на лятото да построят трети. Така не само ще разширят дейността си, но ще създадат работа, освен на себе си и на още няколко души. Че производителите са предприемчиви личи по двете изобретения, намиращи се близо до гъбарниците. В началото на бизнеса си купували хранителната среда на гъбите. След като няколко пъти се опарили от качеството на компоста, решили да си го правят сами. Сега обработват пшеничната слама и бройлерована тор в собствена термична камера. Отдавна са забравили формичките, в които са поставяли пакетчетата, за да ги пълнят със сместа. Вече имат машина за пълнене на компост. Според Милена и Боян, в страната има още 2-3 подобни машини. В двора до гъбарниците има и един стар автобус, циментиран отвън. Предстои в близко бъдеще да бъде преустроен в хладилна камера за съхранение на вече готовата продукция. Замислили са да направят производството безотпадно - остатъците от компоста били най-добрия градинска тор и има възможност да се продава.

Беритбеният период на гъбите продължава 60 дни, по време на които има 4-5 вълни. На вълна дневно се вадят около 400 кг гъби, разказва Милена. Нарича бизнеса благодарен. Въпреки че гъбите са малотрайни, проблем с реализацията им нямало, тъй като били много търсени, особено по морето. Напоследък имало търсене и на кралските печурки. Няма изненада в това, че в двата гъбарника Милена и Боян вече отглеждат и от тази разновидност.

Двамата имат намерение да кандидатстват с нов проект по програма ФАР, за да продължат да развиват дейността си. Въпреки че една от причините да започнат да отглеждат гъби в мазето е била, че Милена много ги обича. А сега изобщо не иска да се сеща за ястия с гъби. /Екип 7/Разград Online

Оцени статията:
4.94/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 01.07   69 г. – Веспасиан е издигнат за император на Римската империя от легионите. 1097 г. – Битка при Дорилеон: Кръстоносците водени от принц Боемунд I Антиохийски...