343 са кандидатите за районни кметове в София

27.10.2019 | 09:10
по статията работи: econ.bg
343-ма са кандидатите за кметове на райони на територията на Столичната община. Най-много кандидати са регистрирани в район "Красно село" - 18, а най-малко в "Кремиковци" - 8.
343 са кандидатите за районни кметове в София

343-ма са кандидатите за кметове на райони на територията на Столичната община. Най-много кандидати са регистрирани в район "Красно село" - 18, а най-малко в "Кремиковци" - 8. На територията на Столичната община, в 32 населени места, се осъществява и избор за кметове на кметства. Кандидатите са общо 93-ма.

София, Пловдив и Варна са трите най-големи градове в страната, в които освен избор за кмет и общински съветници, днес избираме и районен кмет, а на места и кметове на кметства. Средно по 15 са кандидатите за районни кметове на територията на Столичната община. 18 са кандидатите в район "Красно сел"о, със 17 кандидати са районите "Младост", "Овча купел" и "Искър". В най-населения столичен район "Люлин" кандидатите между, които ще избират жителите на района, са 16, а най-големият по територия - "Панчарево" - 15.

София е разделена на 24 района, в някои от които населението е над 100 000 души. И въпреки числеността, която е по-голяма от много български градове, районният кмет няма собствен бюджет. В правомощията му влиза изпълнението на бюджета на общината в частта му за района; Освен това районният кмет отговаря за стопанисването на определени от Столичния общински съвет обекти на общинската собственост и изпълнява функции, възложени му кмета на общината. Кметът на района може да участва в заседанията на Столичния общински съвет с право на съвещателен глас. Той се изслушва задължително при обсъждане на въпроси, отнасящи се за съответния район.

До влизането в сила на новия изборен кодекс през 2014 г., районните кметове се назначаваха от кмета на общината. През 2015 г. започна и избирането им пряко от гражданите на съответните райони. Районните кметове са с ограничени възможности за самостоятелни решения, тъй като не са самостоятелни юридически лица. Кметът на града упълномощава районния кмет за сключването на договори.

На територията на Столичната община в 32 населени места се осъществява и избор за кметове на кметства. Кандидатите са общо 93-ма. Най-много, по 5, са кандидатите за кметове на кметства в селата Владая, Чепинци и Бистрица. По четирима кандидати има в селата Бухово, Казичана, Кокаляне, Кътина, Мировяне, Мърчаево и Световрачане. В четири от селата има само по един кандидат.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 13.09   335 г. – Император Константин Велики и представители на православното духовенство освещават църквата Възкресение Христово в Йерусалим. 533 г. – Византийският...