449 души ще участват в конкурс на МДААР за хора с увреждания

09.03.2009 | 09:42
по статията работи: econ.bg
Конкурсът ще се проведе от 23 до 27 март в 6 града в страната
449 души ще участват в конкурс на МДААР за хора с увреждания

449 души се регистрираха за участие в Първия централизиран конкурс за хора с трайни увреждания за експертни длъжности в държавната администрация. От тях 222 са жени и 227 мъже, съобщиха от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР). Срокът за регистрация изтече на 8 март.

От регистрираните кандидати най-много желаещи има за явяване на тест в София – 215 души. Следват Варна – 70 души; Пловдив – 69 души; Велико Търново – 45 души; Бургас –37 души и Монтана с 13 кандидати. Най-голям дял от кандидатите са с образователна степен магистър (59.7%), следвани от бакалавър (30.8%). Завършилите колеж са 8.6%, със степен доктор са 0.9% от регистрираните.

От регистрираните кандидагти 177 души са с упорно-двигателно увреждане, 93 със зрително, 45 с функционално увреждание, 24 със слухово, останалите 110 души са с други видове увреждания. Уточняването на типа увреждане е важно за организацията на самия конкурс, за да бъдат съобразени залите и компютрите със специфичните потребности на всеки кандидат. Тестовите центрове са специално избрани така че да са достъпни за хора с двигателни увреждания. Кандидатите със зрителни увреждания ще полагат теста в специално оборудвани за целта зали с екранен четец JAWS и синтезатор на речта „Гергана”. За кандидати със слухови увреждания ще бъде осигурен жестомимичен превод.

Конкурсът ще се проведе в периода от 23 до 27 март 2009 г. в тестови центрове в 6 града в страната – София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Бургас и Монтана. На посочената при регистрация електронна поща на по-късен етап всеки кандидат ще получи уведомление за точната дата, час и място за явяване на конкурса.

В изпитния ден всеки кандидат трябва да носи:
  • Документ за самоличност
  • Оригинал и копие на диплома (или уверение) за завършена степен на висше образование или удостоверение от МОН за призната степен в случай на обучение в чужбина
  • Попълнена декларация по чл. 17, ал. 2, т. 1 от Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители
  • Оригинал и копие на актуално решение на ТЕЛК/НЕЛК, с което се установява трайно намалена степен на работоспособност или намалена възможност за социална адаптация 50 и над 50 на сто
  • Записана паролата, която всеки е получил на електронната си поща при регистрация

Изпитът ще бъде под формата на тест от 60 въпроса, чрез които ще се провери нивото на познаване и разбиране на основните нормативни актове, регламентиращи функционирането на администрацията в България, функциите, правомощията, отговорностите на различните административни органи, информираността за историята и институциите на ЕС, както и въпроси за проверка на общата езикова подготовка. Всеки верен отговор ще дава по 1 точка, като за успешно преминаване на теста ще са необходими минимум 36 точки. На сайта на МДААР всеки кандидат може предварително да провери знанията си чрез демо-версията на теста на адрес: https://212.122.185.37/test/demotest.php.

Всички, които успешно преминат конкурса, стават част от националната база данни, от която всяка администрация може да избира подходящи кандидат за конкретна свободна позиция, определена за заемане от човек с увреждане. Освен чрез централизирания конкурс, всяка администрация може да обяви отделен конкурс специално за хора с увреждания за конкретна свободна длъжност.

С промените в Закона за държавния служител се въведе задължението за администрациите с над 50 служители да определят поне 2% от длъжностите по служебно правоотношение за заемане само от хора с трайни увреждания. За по-малките администрации (от 26 до 50 служители) задължението е да наемат поне 1 служител с трайно увреждане.

Администрация, която желае да ползва базата данни, подава заявление до Института по публична администрация (ИПА), като описва изискванията към кандидатите за конкретната длъжност. От предоставения отинститута списък администрацията избира кандидатите, които отговарят на предварителните изисквания за длъжността и ги уведомява писмено за това, посочвайки минималните и специфичните изисквания, предвидени в нормативните актове за заемане на съответната длъжност, необходимите документи, които трябва да бъдат представени. При допълнителното интервю органът по назначаването проверява съответствието на представените документи с нормативните изисквания, извършва преценка на качествата на кандидатите и установява специфичните им познания за заемане на конкретната длъжност.

Подробна информация за централизирания конкурс (условия и срокове за кандидатстване, препоръки за подготовка и пр.) са публикувани в специално създадената рубрика на сайта на МДААР на адрес: https://www.mdaar.government.bg/khsu_info.php.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...