57% от фирмите заплашени от ликвидация

12.12.2011 | 10:22
по статията работи:
Въпреки 4-годишния гратисен период, всеки втори търговец в БУЛСТАТ не се е пререгистрирал в Търговския регистър
57% от фирмите заплашени от ликвидация

57% от едноличните търговци, кооперациите, дружествата и представителствата на чуждестранните юридически лица са пред заплахата от ликвидация, защото не са пререгистрирани в Търговския регистър.

Въпреки 4-годишния гратисен период, всеки втори търговец в БУЛСТАТ не се е пререгистрирал, а това трябва да стане най-късно до 31 декември тази година. Към края на ноември пререгистрираните търговци са малко над 436 хил. Това остава да направят близо 586 фирми, пише в днешния си брой вестник "Янтра ДНЕС".

"Съотношението в областта е аналогичното", заяви Венцислав Спиридонов, началник на Службата по вписванията във Велико Търново. От 1 януари 2012 година търговците, които не са направили пререгистрацията си, автоматично влизат в процедура по несъстоятелност.

Едноличните търговци и чуждестранните представителства, които не са подали заявления за вписване в Търговския регистър, се считат за заличени от Нова година. Съдът по регистрацията архивира фирмените им дела.

Търговските дружества и кооперациите, които останат извън регистъра, нямат право да извършват търговска дейност и да продават имуществото си. Остава задължението им да плащат заплати на работниците си и да покриват публичните си задължения. Извършените след 31 декември 2011 г. разпоредителни сделки ще се считат за нищожни.

Ликвидацията на непререгистрираните в регистъра търговци ще се плаща от самите тях. Това е предвидено в последните промени на Закона за търговския регистър, които влизат в сила от Нова година. Когато търговецът не разполага със средствата за извършване на ликвидацията, включително за възнаграждение на ликвидатора, държавата поема разходите. Тя ще си търси парите изцяло и незабавно след осребряване на имуществото на фирмата, преди да се пристъпи към удовлетворяване на останалите кредитори, обясни Спиридонов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...