6 застрахователя ще покриват загуби на производители на зеленчуци

22.04.2010 | 13:21
по статията работи:
Целта на тази помощ е да насърчи производителите доброволно да застраховат продукцията си
6 застрахователя ще покриват загуби на производители на зеленчуци

Съгласно решение на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", днес бяха подписани първите споразумения със застрахователи по Схемата за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция, която ще се прилага през 2010 г. До момента споразумения са сключени със следните застрахователни компании:

 1. ЗД "Бул Инс" АД
 2. "ХДИ Застраховане" АД
 3. ЗК "Български имоти" АД
 4.  ЗД "Евроинс" АД
 5. ЗАД "Виктория"
 6. "Общинска застрахователна компания" АД

Припомняме ви, че на заседанието на Управителния съвет на ДФЗ на 25 март беше взето решение фондът да покрива до 80% от разходите на производителите на плодове и зеленчуци по застраховане на продукцията им. Схемата за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция е одобрена от Европейската комисия през февруари. За прилагането й от Фонд "Земеделие" е утвърден бюджет от 4 млн. лв. за 2010 г.

Целта на тази помощ е да насърчи производителите на плодове и зеленчуци доброволно да застраховат продукцията си срещу неблагоприятни метеорологични условия чрез частично компенсиране на разходите им по сключването на застрахователните полици. Ако застраховката покрива над 30% загуби от неблагоприятни климатични условия, фонд „Земеделие" ще съфинансира до 80% (по 24 лв./дка) от разходите на земеделските производители по сключване на полицата. Ако застраховката е срещу природни бедствия, фондът ще изплаща до 50% (по 15 лв./дка) от разходите на производителите.

Размерът на помощта е изчислен при застрахователна тарифа до 6% и при допустим максимален размер на застрахователната премия от 30 лв. на декар. По схемата може да се кандидатства до 31 август 2010 г. Крайният срок за изплащане на средствата е 15 декември 2010 г., информира пресцентърът на ДФ "Земеделие".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
 • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
 • Зимна приказка
 • Женевски конвенции
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...