69 млн. лв. са прехвърлени до момента от пенсионните фондове

02.03.2011 | 17:13
по статията работи:
От "Доверие" до момента не средствата са не предвидени. Очаква се това да стане до края на месеца
69 млн. лв. са прехвърлени до момента от пенсионните фондове

Само един от деветте професионални пенсионни фонда - "Доверие", не е превел до 2 март на обяд по сметката на Националния осигурителен институт (НОИ) средствата по индивидуалните партиди на категорийните работници, които подлежат на ранно пенсиониране до края на 2014 година. Това съобщиха от осигурителния институт. Срокът за превеждането на парите е до края на март, но е имало договорка между фондовете и Комисията за финансов надзор това да стане на 1 март. От ППФ "Доверие" се очакват над 37 млн. лева. От останалите фондове до момента са преведени малко над 69 млн. лева.

Парите, които се прехвърлят от професионалните фондове, са натрупаните до края на 2010 година в индивидуалните партиди на тези категорийни работници, които изпълняват условията да ползват правото си на ранно пенсиониранедо 31 декември 2014 година.

Очаква се да бъдат прехвърлени партидите на около 45 хиляди души, съобщи управителят на НОИ Христина Митрева. Това са категорийните работници - жени, родени между 1955 и 1959 година и мъжете, родени между 1952 и 1959 година. Така институтът ще продължи да изплаща ранните пенсии на работещите при тежки условия и през следващите 4 години, а не както се предвиждаше от тази година плащането да става от фондовете.

Изчисленията на база личните партиди показвали, че за 39% от лицата при първа категория труд се получавала пенсия между 10 и 30 лева. При втора категория за 42 на сто от лицата се получава пенсията е между 10 и 50 лева. Фондовете нямали вина за това, обясни шефът на НОИ.

За тези, които не ползват правото си на ранно пенсиониране до края на 2014 година през НОИ, а се пенсионират по условията на общата трета категория труд, средствата, натрупани в индивидуалните партиди, и внесените осигурителни вноски ще бъдат еднократно изплатени. В случай че почине човек, наследниците му ще имат право да получат сумата по индивидуалната му партида.

И в двата случая парите ще бъдат изплащани в шестмесечен срок от подаването на заявлението. Христина Митрева напомни, че разликата между прехвърлените вноски от фондовете и изплатените пенсии се поема от фонд "Пенсии" към ДОО.

Към 31 декември 2010 г. за 44 952 лица, които са се пенсионирали от фонд "Пенсии" и са имали участие от професионален фонд, са прехвърлени вноски за 109 млн. лева, а до момента разходът за пенсии за тези лица е около 450 млн. лева. Или ние доплащаме около 340 млн. лева повече за пенсиите на тези лица. Същото ще се случи и в следващия период, но може би сумата ще е по-малка, обясни управителят на НОИ.

Митрева беше категорична, че няма никакъв натиск от страна на НОИ, а институтът просто изпълнява постигнатата договорка с пенсионните фондове: НОИ не бърза, защото това са пари за пенсии, които НОИ няма да ги събира някъде и да ги инвестира, а това са пари, които знаете, че част от средствата за пенсии се финансират даже и със субсидии от държавния бюджет. Не става въпрос за тези 106 млн. лева.

Служител на института е подал на фондовете грешна сметка за превод на парите. Грешката е видяна своевременно и това е забавило превода само от един от фондовете - "Съгласие".

Впоследствие шефът на фонда Даниела Петкова съобщи пред Дарик радио, че списъците на хора с два единни граждански номера са получени. От "Съгласие" са приготвили сумата, която трябва да изплати на НОИ за лицата, които са осигурени в професионални фондове, но няма да бъде направен превод, докато не се изчистят всички неточности.

Вчера от Комисията за финансов надзор са дали становище, че парите на хората, които са починали от началото на годината досега и имат сметки в частни професионални фондове, ще останат в НОИ, а няма да бъдат дадени на наследниците им. Инвадилите пък ще получат 50% от сумата.

Петкова призна, че е имало устна договорка с държавното осигуряване парите да бъдат превадедени до вчера, но заради неяснотите дружеството ще спази законния срок - до края на месеца, информира Dariknews.bg.

Христина Митрева отказа да коментира какво би се случило, ако Конституционният съд обяви за противоречащи на основния закон промените в Кодекса за социално осигуряване, с които индивидуалните партиди от професионалните пенсионни фондове се прехвърлят във фонд "Пенсии" на ДОО.

КС беше сезиран от 52-ма депутати от всички политически сили без ГЕРБ и Атака. Управителят на НОИ каза само, че недоволните хора от едно решение, което би върнало парите обратно във фондовете, ще бъдат много повече отколкото депутатите, сезирали КС.

До решението за прехвърляне на индивидуални партиди се стигна, след като стана ясно, че професионалните фондове нямат достатъчно средства, за да плащат ранните пенсии на работещите първа и втора категория труд от 1 януари 2011 г.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 11.08   117 г. – Адриан става император на Римската империя. 1492 г. – Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. – Основана е първата британска колония в...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net