700 хил. лв. от глоби е събрала НАП София до средата на март

22.03.2010 | 11:10
по статията работи:
Само през последните 30 дни сумата на платените глоби е нараснала повече от два пъти
700 хил. лв. от глоби е събрала НАП София до средата на март

Близо 700 хил. лв. събра столичната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП) за два месеца и половина от неплатени в срок глоби, наложени от различни държавни органи. Само през последните 30 дни сумата на платените глоби е нараснала повече от два пъти. Най-често това са глоби, налагани от КАТ, санкции на регионалните дирекции за опазване и контрол на общественото здраве (бившите ХЕИ), на горски стопанства и други публични взискатели.

С вливането на Агенцията за държавни вземания в НАП от началото на 2010 г., събирането на неплатените в срок глоби се извършва от приходната администрация.

След промяната, всеки клиент на НАП, който иска удостоверение за платени данъци и осигурителни вноски задължително се проверява за просрочени глоби. Данъчните инспектори издават удостоверението едва след като дължимите суми бъдат платени. През 2009 г. столичната НАП е издала повече от 73 хил. такива удостоверения. Удостоверенията за липса на данъчни и осигурителни задължения се изискват от много държавни органи по различни поводи - например при отпускане на банков кредит, за участие в обществени поръчки, при издаването на разрешително за оръжие и др.

От приходната агенция припомнят, че глобите по фишове и наказателни постановления, налагани от различни държавни органи, се плащат доброволно в установените от закона срокове по сметките на съответното министерство и ведомство. Едва след като длъжниците не платят в законовия срок данните им се изпращат в Националната агенция за приходите, където сумите могат да бъдат събирани по принудителен ред.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...