73 млн. лв. от такси прибрали пенсионните дружества

21.02.2011 | 08:17
по статията работи:
От удръжките от осигурителната вноска през 2010 г. са събрани почти 37,5 млн. лв.
73 млн. лв. от такси прибрали пенсионните дружества

Приходи от такси и удръжки в размер на 73,4 млн. лв. са реализирали деветте пенсионните компании, които работят на българския пазар и управляват фондовете за втора и трета пенсия. Това показват данните на Комисията за финансов надзор за миналата година. Общо през 2010 г. те са реализирали приходи в размер на 86,6 млн. лв., което в сравнение с предходната година представлява ръст от 9,5%.

85 на сто от всички приходи, които имат управляващите пенсионните дружества през 2010 г., се падат точно на постъпленията от такси и удръжки, показва статистиката на финансовия надзор. Останалите постъпления са свързани с управление на собствени средства на компаниите.

Най-голямата част от приходите от такси идват от универсалните пенсионни фондове, в които по последни данни се осигуряват малко над 3 млн. българи. От тях през 2010 г. дружествата са събрали 50,7 млн. лв. под формата на такси. Средно на осигурен в този тип фондове това прави по 17 лв. 8,6 млн. лв. са аналогичните приходи за професионалните фондове, а за доброволните те възлизат на 5 млн. лв.

От удръжките от осигурителната вноска през 2010 г. са събрани почти 37,5 млн. лв. Става въпрос за процента, който пенсионната компания задържа за себе си от всяка вноска. За втория стълб този процент е определен в размер на до 5 на сто и всички компании поддържат тавана. При доброволните фондове този праг е до 7%, но дружествата прилагат удръжка доста по-ниска от тавана, съобщи в. "Монитор".

С няколко милиона по-малко - 32,3 млн. лева, са парите, които компаниите са събрали от инвестиционните такси. При универсалните и професионалните фондове за управлението на трупаните при тях пари се събира 1% годишно от нетната стойност на активите. Тя се удържа независимо дали управляващата компания е постигнала положителна или отрицателна доходност за парите ви.

В третия стълб инвестиционната такса е до 10% от дохода, реализиран при инвестиране на средствата.

От други такси, като например за смяна на фонда, изтегляне на средства и получаване на допълнителна информация, пенсионните компании са си докарали 3,5 млн. лв. От еднократна встъпителна такса, която се събира от доброволните фондове - 124 хил. лв. От Комисията за финансови надзор вече дадоха сигнал да се мисли за намаляване на инвестиционната такса, която пенсионните дружества събират.

Неотдавна ръководещият управление "Осигурителен надзор" Ангел Джалъзов цитира разчети, според които за 40 г. инвестиционната такса намалява парите по сметките на осигурените с 15 на сто. Още в зората на допълнителното задължително пенсионно осигуряване у нас доклад на Световната банка от онова време показа, че 1% инвестиционна такса намалява парите по личната сметка към момента на пенсионирането с 20%.

През 2010 г. пенсионните компании са реализирали брутна печалба от малко над 22 млн. лв. при 18,6 млн. лв. през 2009 г., показват още данните на КФН. Чистата им печалба след приспадане на данъци за 2010 г. и 2009 г. съответно е 19,8 млн. лв. и 16,5 млн. лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net