75 339 случая са преминали през омбудсмана за три години 1

02.08.2018 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Омбудсманът коментира, че институцията се сблъсква в работата си с отказ и нежелание на администрацията да си свърши работата, с лобистки интереси и опити за внушения че проблемът не може да бъде решен
75 339 случая са преминали през омбудсмана за три години
Снимка: БГНЕС

За три години институцията на омбудсмана е работила по 75 339 случая. Това заяви Мая Манолова по време на отчет за работата си по повод три години от избора й за омбудсман. Над 450 са били колективни жалби от 2015 г. до 2018 г. В приемните на омбудсмана в страната са приети 42 690 души за три години. Екипът на омбудсмана е работил по 32 649 жалби, от които приключени са 31 078. Отправени са 2636 препоръки до държавни и административни органи, като според статистиката всяка втора е изпълнена изцяло или частично.

Омбудсманът коментира, че институцията се сблъсква в работата си с отказ и нежелание на администрацията да си свърши работата, с лобистки интереси и опити за внушения че проблемът не може да бъде решен. По думите й броят на жалбите показват, че хората имат вяра в институцията.

Манолова обяви и топ 5 на нарушените права на гражданите. На първо място са правата на потребителите - 8 325 броя жалби, следвани от жалби за нарушени социални права - 4376. Според изнесените данни има скок на жалбите за чиста околна среда и право на собственост - 3 286. На четвърто място са нарушенията в изпълнителното производство - 2 637 жалби и за правото на добро административно обслужване - 1599 жалби.

Омбудсманът коментира и резултатите от приетите по нейна инициатива законодателни промени свързани с т.нар. Модерно робство и неприемливата практика на некоректните работодатели да не плащат заплати.

В резултат на промените, влезли в сила от 1 февруари 2018 г. към днешна дата 1643 работника са получили своите неплатени възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземания в размер на 2 940 971 лв. За сравнение през 2017 г. са изплатени 716 941 лв.

Манолова обяви, че предстоят плащания на заплати на още около 700 души, работещи във веригата "Пикадили", обявила несъстоятелност. Както и на 100 работници от "Карфур", които ще получат неплатените си възнаграждения.

Според данни от Главна инспекция по труда, след тези законови промени са внесени 35 искания за откриване на производство по несъстоятелност срещу работодатели, които са били некоректни към своите служители. Манолова допълни, че има 78 предприятия, които са си изплатили заплатите пред заплаха. По думите на Манолова се е създала нетърпимост към такива работодатели.

По време на отчета беше отбелязан още и успехът с промените в КСО, които позволиха в началото на годината около 450 подземни миньори от рудник "Бабино" да получат възможност за пенсиониране и още 100 миньори от "Бобов дол".

Омбудсманът обяви, че на дневен ред стои работата по провеждане на цялостна реформа на политиките за хората с увреждания, а не само даването на повече пари за тази сфера. Екипът на институцията работи още по законодателни предложения насочени към Закона за фалит на физическите лица и ограничаването на свърхправомощията на банките, както и по законодателство, което да ограничи произвола на колекторските фирми.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Зори Иванова 02.08.2018 | 17:17
Доста работа свърши Майчето, това е нейната длъжност
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....