81 нарушения в 421 обекта установи ДНСК

20.01.2014 | 17:55
по статията работи: Симеон Досев
Обект на проверката са били 48 мола и 373 магазина от големите вериги
81 нарушения в 421 обекта установи ДНСК

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е проверила общо 421 обекта, от които 48 мола и 373 магазина от големите търговски вериги за хранителни стоки, техника и други на територията на цялата страната, съобщиха от дирекцията. Открити са общо 81 нарушения – 30 на разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и 51 на санитарно-хигиенните норми и нормите за пожарна безопасност.

Извършените проверки са както по документи, така и на място на всички обекти. Те обхващат ползването на обектите, съобразно издадените документи за въвеждане в експлоатация и извършените промени на сградите в конструктивно и функционално отношение след въвеждане в експлоатация.

Обект на проверка е било и наличието на видими изменения в конструкцията на сградите и носещите конструктивни елементи, както и наличието и спазването на утвърдените план-схеми за евакуация на служители и посетители на обектите при възникване на бедствени и аварийни ситуации, както и нормите за пожарна безопасност.

В Югозападния район, който обхващаща областите София град, Софийска област, Благоевград, Перник и Кюстендил са констатирани общо 8 нарушения. Две от тях са в област Благоевград, едно в Перник, две в София град и три в София област.

Двете нарушенията в област Благоевград и двете нарушения в град София са от компетентността на органите на ДНСК и за тях са съставени констативни актове за забрана ползването и за премахване на незаконен строеж. Издадени са две заповеди за забрана ползването и премахване на незаконен строеж.

За останалите нарушения, които са от компетентността на общинските администрации, от регионалните отдели София област и Перник са дадени писмени разпореждания до общините за предприемане на последващи действия.

На територията на Южния централен регион, обхващаща областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали са констатирани общо 6 нарушения. Четири от тях са в област Пазарджик и две в Пловдив.

В Югоизточния регион, обхващащ областите Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол са констатирани общо 4 нарушения, всички в област Бургас.

На територията на Североизточния регион, обхващаща областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен са констатирани общо 5 нарушения – две за област Варна и три за област Шумен.

В Северния централен регион - областите Русе, Велико Търново, Габрово, Разград и Силистра са констатирани общо 7 нарушения – две на територията на област Велико Търново, четири на Силистра и едно на територията на област Русе.

Освен в Югозападния регион, на всички други места констатираните нарушения са от компетентността на общинските администрации.

Никакви нарушения не са регистрирани единствено в Северозападния регион, който обхваща областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

Припомняме, че проверката беше разпоредена от министъра на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов във връзка с инцидента в търговски център в латвийската столица Рига, отнел живота на десетки хора през миналата година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.09   1156 г. – Основано е херцогство Австрия. 1176 г. – Византийско-селджукски конфликти: В Битката при Мариокефалон Византия губи надеждите си за отвоюване на Мала...