EК: Да не се предоставя държавна помощ на дружества, имащи връзки с данъчни убежища

14.07.2020 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Ограничения следва да се прилагат и за дружества, които са били осъдени за тежки финансови престъпления, сред които, наред с другото, финансови измами, корупция, неплащане на данъчни и на социалноосигурителни задължения
EК: Да не се предоставя държавна помощ на дружества, имащи връзки с данъчни убежища
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейската комисия препоръча на държавите членки да не предоставят финансова подкрепа на дружества, имащи връзки с държави, които са включени в списъка на ЕС с юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели. Ограничения следва да се прилагат и за дружества, които са били осъдени за тежки финансови престъпления, сред които, наред с другото, финансови измами, корупция, неплащане на данъчни и на социалноосигурителни задължения.

Целта на днешната препоръка е да се предоставят насоки на държавите членки за това как да бъдат определени условията за финансова подкрепа, които предотвратяват злоупотребата с публични средства, и за укрепване на гаранциите срещу данъчни злоупотреби в целия ЕС, в съответствие със законодателството на ЕС. Като координират ограниченията за финансова подкрепа, държавите членки ще предотвратят също появата на дисбаланси и нарушения в рамките на единния пазар.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията, заяви: Намираме се в безпрецедентна ситуация, при която огромни суми държавна помощ се предоставят на предприятията в контекста на пандемията от коронавирус. В този контекст особено, е недопустимо дружества, получаващи публична подкрепа, да участват в практики за избягване на данъци, включващи данъчни убежища. Това би представлявало злоупотреба с националните бюджети и бюджета на ЕС в ущърб на данъкоплатците и системите за социална сигурност. С държавите членки искаме да гарантираме, че това явление ще бъде избегнато.

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката, заяви: Справедливостта и солидарността са в основата на усилията на ЕС за възстановяване. Всички заедно сме засегнати от кризата и всеки трябва да плаща своя справедлив дял данъци, за да можем да подкрепяме, а не да не подкопаваме колективните ни усилия за възстановяване. Тези, които умишлено заобикалят данъчните правила или извършват престъпна дейност, не следва да възползват от системите, които се опитват да заобиколят. Трябва да защитаваме нашите публични средства, за да могат те действително да подкрепят честните данъкоплатци в целия ЕС.

Държавите членки трябва да решат дали желаят да предоставят финансова подкрепа и да замислят мерки, съобразени със своите цели на политиката и с правилата на ЕС, в това число правилата за държавна помощ. Поради пандемията от коронавирус бяха необходими безпрецедентни усилия както на национално равнище, така и на равнище ЕС, за подпомагането на икономиките на държавите членки и тяхното възстановяване да бъде улеснено. Това включва значителна финансова подкрепа за осигуряване на ликвидност и капитал за дружествата, спасяване на работни места, съхраняване на веригите на доставки и улесняване на научноизследователската и развойната дейност.

В този контекст няколко държави членки изразиха готовността си да приемат правила, ограничаващи достъпа до такава подкрепа за дружества, прибягващи до практики за избягване на данъци, включително данъчни убежища, или за дружества, които са били осъдени за финансови престъпления. Въпросните държави членки поискаха от Комисията насоки относно най-добрите начини, по които да се справят с този проблем.

Целта на днешната препоръка е да се предостави на държавите членки модел, съобразен със законодателството на ЕС, за това как да бъде предотвратено използването на публична подкрепа за схеми за данъчни измами, отклонение от данъчно облагане, избягване на данъци, изпиране на пари и финансиране на тероризма.

По-специално, не трябва да се предоставя публична подкрепа на дружествата, имащи връзки с юрисдикциите, които са включени в списъка на ЕС с юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели (например ако дадено дружество е местно лице за данъчни цели в такава юрисдикция). Ако държавите членки решат да въведат такива разпоредби в своето национално законодателство, Комисията им препоръчва да бъдат включени определен брой условия, с които да обвържат отпускането на финансова помощ.

Списъкът на ЕС с юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цел, е най-добрата основа за прилагането на такива ограничения, тъй като ще даде възможност на всички държави членки да действат последователно и ще предотврати приемането на индивидуални мерки, които могат да нарушат правото на ЕС. Използването на този списък за прилагането на ограниченията ще създаде също повече яснота и сигурност за предприятията.

В същото време Комисията е готова да обсъди с държавите членки техните конкретни планове, целящи да гарантират, че предоставянето на държавна помощ, по-специално под формата на рекапитализации, следва да бъде ограничено до предприятията, които плащат своя справедлив дял данъци.

Освен това Комисията препоръчва да бъдат предвидени изключения от тези ограничения, които да се прилагат при строги условия, за да се защитят честните данъкоплатци. Дори и да има връзки юрисдикции, включени в списъка на ЕС с юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели, едно дружество следва да може да получи достъп до финансова подкрепа при определени обстоятелства. Такъв може да бъде например случаят, ако то може да докаже, че е платило подходящ данък в държавата членка за определен период от време (например през последните три години) или ако действително развива стопанска дейност в държава от списъка.

На държавите членки се препоръчва да въведат подходящи санкции, за да накарат кандидатите да не предоставят невярна или неточна информация.

Държавите членки следва също така да се споразумеят за разумни изисквания, които дружествата трябва спазват, за да докажат, че нямат връзка с юрисдикция, включена в списъка на ЕС с юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели. С цел да се помогне на държавите членки в тази област в препоръката се предлагат принципи.

Накрая, държавите членки следва да информират Комисията за мерките, които ще въведат, за да се съобразят с днешната препоръка, в съответствие с принципите на ЕС за добро управление.

Комисията ще публикува доклад за въздействието на тази препоръка в срок от три години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net