EIOPA: 11.5 трлн. евро са активите на застрахователите в Европа в края на септември 2016 г.

30.06.2017 | 17:45
по статията работи: econ.bg
Анализът се базира на отчетите на общо 2 200 застрахователни дружества от ЕИП
EIOPA: 11.5 трлн. евро са активите на застрахователите в Европа в края на септември 2016 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Активите на застрахователитеот Европейското икономическо пространство* (ЕИП) са в размер на близо 11.495 трилиона евро в края на третото тримесечие на миналата година.

В същото време пасивите на сектора са в размер на 10.167 трлн. евро. Това сочат данните на Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) на базата на корпоративните отчети, съобразени с "Платежоспособност II".

Анализът се базира на отчетите на общо 2 200 застрахователни дружества от ЕИП (556 животозастрахователи, 1 321 застрахователи, извършващи общо застраховане, както и 323, работещи и на двата пазара).

Инвестициите на застрахователите са на обща стойност 7.297 млрд. евро, с изключение на активите, свързани с индексни и дялови договори.

Инвестиционният портфейл на компаниите от сектора е консервативен. 63.8% от инвестициите им са вложени в инструменти с фиксирана доходност (държавни облигации - 31.57%, корпоративни облигации - 29.37%).

Инвестициите в акции представляват едва 3.68% от общите инвестиции.

Вложенията в дружества за взаимни инвестиции заемат 12.8 на сто от портфейла им. Други 14.2 процента са участие в свързани компании.

Активите, свързани с индексни и дялови договори възризат на 2.532 трлн. евро.

Три пазара - Великобритания, Франция и Германия представляват почти 66 на сто от активите на застрахователния сектор в ЕИП.

Най-големият пазар в Централна и Източна Европа е Полша. Той се оценява на 43.4 млрд. евро или 0.38% от портфейла на компаниите в ЕИП.

Това е първият такъв отчет на Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване.

Оттук насетне той ще бъде публикуван регулярно, считано от третото тримесечие на 2016 година.

Анализът ще обхваща обобщена информация за балансите на национално ниво, както и собствените средства, капиталовите изисквания, премиите, исковете и изплатените обезщетения.

*Европейско икономическо пространство обхваща Европейския съюз плюс пазарите на Норвегия и Лихтенщайн. Посочената сума включва тези страни, както и пазарите извън еврозоната след деноминиране в евро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...