EK представи проект за реформа на селското стопанство

13.10.2011 | 11:00
по статията работи:
Според проекта ще се стимулират иновациите в селското стопанство, както и методи за опазване на околната среда
EK представи проект за реформа на селското стопанство
Снимка: Sxc.hu

Европейската комисия (ЕК) представи проект за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) за периода след 2013 г. За промените в тази сфера се говори от няколко месеца. Заинтересованите страни настояват за реформи, които ще поставят отношенията между властите в ЕС и фермерите на нова основа.

Конкретно мерките, предложени днес (12 октомври), имат за цел да направят селското стопанство в цяла Европа по-конкурентоспособно, по-устойчиво и по-стабилно, за да се осигури здравословна и качествена храна на гражданите, да се опазва околната среда и да се развиват селските райони.

Стимулират се иновациите в селското стопанство, както и методи за опазване на околната среда, допълват от Европейската комисия.

Ето и какви са десетте основни момента в реформата:

1. По-целенасочено подпомагане на доходите за засилване на растежа и заетостта

Потенциалът на селското стопанство може да бъде използван по-оптимално. Например подпомагането на доходите на фермерите може да стане по-справедливо, опростено и по-целенасочено. Базисно подпомагане на доходите ще има само за действащите селски стопани. То ще намалява от 150 хил. евро (с постепенно намаляване) и ще има таван от 300 хил. евро на стопанство на година. При отпускането на помощи ще се гледа и броят на създадените от стопанствата работни места.

2. По-ефективни и по-добре адаптирани инструменти за управление на кризи

По тази мярка Комисията предлага създаването на "предпазни мрежи", които по-ефективно и по-бързо ще помагат на най-уязвимите от кризи звена. Планира се и създаването на застрахователни и взаимоспомагателни фондове. Нестабилността на цените е заплаха за конкурентоспособността на селскостопанския сектор в дългосрочен план, отбелязват от Брюксел.

3. "Зелени" плащания за дългосрочна производителност и опазване на екосистемите

30% от преките плащания по ОСП трябва да бъдат насочени към практики, позволяващи оптимално използване на природните ресурси, предлагат от ЕК. Така земеделците ще бъдат поощрени да развиват екологично своето стопанство и оптимално да използват природните ресурси.

Лесно приложими и ефикасни от екологична гледна точка практики са например диверсификация на културите, поддържане на постоянни пасища и опазване на природните резервати и ландшафти.

4. Допълнителни инвестиции за научни изследвания и иновации

За да могат да бъдат въведени добрите практики и програми обаче е необходимо да бъде създадена научната база. Комисията предлага удвояване на бюджета за научни изследвания и иновации в областта на селското стопанство. А резултатите от проучванията могат да бъдат приложени на практика чрез ново партньорство за иновации.

5. По-конкурентоспособна и балансирана верига за доставки на храни

Селското стопанство е в основата на веригата за доставки на храни. То обаче е много разпокъсано и липсва добра структура на доставките, затова и от ЕК предлагат засилване на сътрудничеството между производителите и организациите, както и създаване на преки връзки с потребителите.

В тази връзка квотите за захар изгубиха значението си и няма да бъдат продължени след 2015 г., допълват от Брюксел.

6. Насърчаване на агроекологичните инициативи

Наред с идеите за "зелени" помощи ще бъдат окуражени и агроекологичните инициативи, като, разбира се, се вземат предвид националните, регионалните и местните специфики.

7. Улесняване на създаването на стопанства от млади земеделски производители

Тревожната статистика на ЕС показва, че 2/3 от фермерите са на възраст над 55 години. По тази причина и от ЕК настояват за подкрепа на младите поколения. Това може да стане чрез въвеждане на нова помощ за създаване на стопанства, достъпна за фермери на възраст под 40 години през първите 5 години от техния проект.

8. Стимулиране на заетостта и предприемачеството в селските райони

За да насърчи заетостта и предприемачеството, Комисията предлага серия от мерки, целящи стимулиране на икономическата активност в селските райони и насърчаване на инициативи за развитие по места. Така например ще бъде създаден "стартов комплект" в подкрепа на проекти за малки предприятия, като финансирането по тях ще достига 70 хил. евро за период от 5 години. Групите за действие на местно равнище в рамките на програмата LEADER ще бъдат подсилени.

9. Повече внимание към районите с неблагоприятни природни условия

Страните в ЕС трябва да могат да предоставят допълнителни средства за селскостопанските производители, които живеят в региони с неблагоприятни природни условия. Така ще може да се избегне опустяването и да се опази богатството на териториите. Тези помощи ще бъдат добавени към останалите помощи, достъпни в рамките на политиката за развитие на селските райони.

10. По-опростена и по-ефективна ОСП

Както много други европейски програми и по ОСП има ненужна административна тежест. Това възпрепятства правилното използване на механизмите. Предложението на ЕК е за опростяване, но без да бъдат засегнати системите за контрол. Помощите за дребните селскостопански производители също ще бъдат опростени. За тях ще бъде въведено плащане с фиксиран размер — от 500  до 1000 евро на стопанство и на година.

Продажбата на земя от дребни фермери, прекратяващи дейността си в сферата на селското стопанство, на други селски стопани, желаещи да преструктурират фермите си, ще бъде насърчавано.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 08.12   1204 г. – Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net