EK оповести условията за отпускането на държавна помощ за банковата система

13.08.2014 | 16:50
по статията работи: econ.bg
ПИБ ще трябва да излезе с план за преструктуриране до два месеца
EK оповести условията за отпускането на държавна помощ за банковата система
Снимка: Thinkstock/Guliver

След като в края на юни България поиска разрешение от Брюксел да подкрепи банковата система с 3,3 млрд. лева, днес стана ясно какви са условията по споразумението между страната ни и ЕК.

В документа, адресиран до бившия външен министър Кристиан Вигенин с дата 29 юни, става ясно, че банките, които са получили ликвидна помощ под формата на депозит на държавни средства, ще трябва да представят в двумесечен срок план за преструктуриране. Никъде в текста обаче не се споменава към коя или към кои банки ще бъдат насочени тези 3,3 млрд. лв. 

От Българска народна банка (БНБ) обясниха, че тези пари не са използвани и не са насочени към някоя конкретна финансова институция. Те са като резерв, който може да бъде използван в случай на нужда. "Финансовата помощ ще бъде използвана само ако е необходимо, такава е договорката с ЕК", обясниха от централната банка пред Econ.bg.

"Част от парите могат да бъдат използвани за изплащане на част от влоговете в Корпоративна търговска банка (КТБ), ако тя бъде обявена в несъстоятелност", допълниха от институцията. Причината за това е, че наличните средства във Фонда за гарантиране на влоговете не са достатъчни, за да покрият всички депозити до 100 хил. евро в поставената под специален надзор финансова институция. 

Освен това в условията е включено и това, че България може да подкрепя само платежоспособни институции, които имат недостиг на ликвидност, но не и недостиг на капитал.

В документа се посочва още, че банките, които са се възползвали от подкрепата, не трябва да рекламират агресивно това с цел привличане на нови клиенти.

Според споразумението България се задължава да забрани изплащането на дивиденти, както и да наложи бан на придобиванията на банки, докато получателите на средствата не върнат депозитите изцяло.

Страната ни е поела и ангажимента да се отчита пред Брюксел в срок от три месеца след всяко предоставяне на ликвидна подкрепа за банковата система под формата на депозити.

В документа ЕК посочва, че внасянето на депозити на държавата в избрани банки не е в съответствие с правилата на ЕС. В случая обаче това е допустимо като адекватна мярка за поправяне на сериозен дисбаланс в икономиката на страната.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
на този ден 10.06   1190 г. – Трети кръстоносен поход: Германският крал и император на Свещената римска империя Фридрих I Барбароса се удавя при прекосяването на река Салеф в Мала...