EVN ускори режима на работа на топлоподаването в Пловдив

14.12.2011 | 12:18
по статията работи:
Към момента централата функционира успоредно със съществуващата ТЕЦ
EVN ускори режима на работа на топлоподаването в Пловдив

Новата когенерационна централа на EVN България Топлофикация достигна нормален режим на работа. На 9 декември 2011 г. централата на EVN за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия получи „Разрешение за ползване" на обекта.

Припомняме, EVN България Топлофикация започна разширението на топлопреносната мрежа в Пловдив. При планираните два обекта ще се изградят нови 730 метра мрежа като общата инвестиция е за 500 000 лв. 

През последните месеци специалистите от компанията заедно с изпълнителя на проекта „Siemens" извършваха настройващи технически дейности по централата, за да достигане до оптималното си функциониране.

Към момента централата е в нормален режим на работа като функционира успоредно със съществуващата ТЕЦ. За достигане на цялостен и оптимален режим специалистите ще продължат работа по измерване и настройка на основните параметри на новите мощности.

Когенерацията е технология за централизирано едновременно производство на електроенергия и топлоенергия. При традиционните методи на електропроизводство голямо количество полезна топлина се изхвърля в околната среда под формата на кондензна топлина от парата.

За разлика от тях технологията „когенерация" използва тази „отпадна" топлина и произвежда едновременно топлоенергия и електричество в комбиниран процес с по-висока ефективност.

В новата централа компанията е инвестирала 100 млн. лв. Това е най-модерното когенерационно съоръжение не само в България, но и на Балканите в момента.

Капацитетът на централата в Пловдив е 49,9 MW (мегавата) електрическа мощност и 54 MW топлинна мощност. Очаква се над 80% от планираното общо производство на гореща вода за отоплителен сезон 2011/2012 да бъдат осигурени от новата когенерация.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 09.10   1430 г. – Образуван е Янински пашалък след като антилатинското благородничество и духовенство предава града на Синан паша 1446 г. – В Чосон е обнародена...