Frontex разработва кодекси, които гарантират правата на човека

14.09.2011 | 11:37
по статията работи:
Агенцията за контрол на границите на ЕС ще може самостоятелно да купува или наема свое собствено оборудване
Frontex разработва кодекси, които гарантират правата на човека

Frontex: нови правомощия и защита на правата на човека

Агенцията за контрол на границите на ЕС (Frontex) ще назначи инспектор, който да гарантира, че граничните проверки зачитат правата на човека, съгласно промените в мандата на агенцията, които бяха приети във вторник (13 септември) от Европейския парламент, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Едно от основните постижения на Парламента при изготвянето на законодателството е включването на разпоредби, които да гарантират пълното зачитане на правата на човека във всички действия на Frontex. По искане на депутатите, агенцията ще наеме "служител по въпросите на основните права" и ще създаде консултативен форум за основните права, който да подпомага управителния съвет на агенцията.

Консултативният форум ще включва представители на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището, Агенцията за основните права, Върховния комисар на ООН за бежанците и неправителствени организации, специализирани в тази област.

"Това е най-важната реформа на закона, с който беше създадена Frontex през 2004 г., и Европейският парламент силно я приветства. Нашата оценка за първите 6 години работа на агенцията е, че тя трябва да бъде засилена и трябва да бъде по-ефективна", каза докладчикът Симон Бусутил (Simon Busuttil) по време на дебата в пленарната зала.

Съгласно новите правила, в случай на нарушение на човешките права, мисиите на Frontex могат да бъдат спрени или прекратени. Освен това, в задачите на агенцията ще влиза и предоставяне на помощ на държавите членки в ситуации, които могат да включват хуманитарни кризи и морски спасителни операции.

Frontex също така трябва да изготви кодекси на поведение, които да гарантират спазването на правата на човека във всички мисии, включително при екстрадиране. По силата на международното право, нито едно лице не може да бъде свалено на брега или предадено на властите на страна, където нейният/неговият живот или свободи могат да бъдат застрашени. Агенцията ще спазва този принцип на "неотблъскване" при всички обстоятелства, се казва в приетия текст.

Увеличаване на ефективността

Frontex ще може самостоятелно да купува или наема свое собствено оборудване, например коли или хеликоптери, вместо да зависи от това, което държавите членки ѝ предоставят, както беше досега.

Новите правила също така изискват от държавите членки да се придържат към техните ангажименти, договорени на годишна основа, да осигурят определен брой гранични служители или съответното оборудване на агенцията.

Европейски екипи за гранична охрана

Новосъздадените европейски екипи за гранична охрана трябва да повишат ефикасността на агенцията, обединявайки досегашните съвместни екипи за съдействие и екипи за бърза гранична намеса. Te ще бъдат съставени от национални гранични служители, определени от държавите членки за провеждането на съвместни операции, бързи гранични намеси и пилотни проекти.

Следващи стъпки

След като Съветът даде "зелена светлина" на новия регламент, той ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. Новите правила ще влязат в сила до края на 2011 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 31.05   1815 г. – Провъзгласено е създаването на Кралство Нидерландия, което включва и днешна Белгия. 1876 г. – Априлското въстание: Четата на Христо Ботев изчаква в...
Полезно от Мрежата
7sport.net