Google отбеляза 182 години от рождението на Дмитрий Менделеев

08.02.2016 | 12:05
по статията работи: econ.bg
Търсачката почете с дудъл знаменития руски учен
Google отбеляза 182 години от рождението на Дмитрий Менделеев
Снимка: Google

Световната търсачка Google отбеляза 182 години от рождението на руския учен Дмитрий Менделеев с поредния си дудъл. Енциклопедистът е автор на фундаментални изследвания по химия, физика, метрология, въздухоплаване, метеорология, селско стопанство, икономика и други.

Менделеев е роден на 8 февруари (27 януари стар стил) 1834 година в Тоболск, Западен Сибир. Той е най-малкият от седемнадесетте деца на Иван Менделеев и Мария Менделеева, осем от които умират в ранна възраст.

Менделеев е възпитан като вярващ православен християнин, като майка му го насърчава „търпеливо да търси божествената и научната истина“. В годината на смъртта на баща си Дмитрий постъпва в Тоболската гимназия, която завършва през 1849 година. След това Мария Менделеева с най-малките си деца Дмитрий и Елизавета прекратява деловата си дейност в Сибир и заминава за Москва, а малко по-късно — за Санкт Петербург, за да може проявяващият заложби Дмитрий да продължи образованието си.

Менделеев е тъст на известния руски поет Александър Блок, който се оженил за дъщеря му Любов.

Най-голямото му откритие се случва през 1869 г. - периодичният закон за химичните елементи. На основата на този закон той обобщава основните принципи на неорганичната химия, като създава Периодична система на елементите и първи в историята на химията предсказва съществуването и свойствата на все още неоткритите дотогава елементи — скандий („екабор“), германий („екасилиций“) и галий („екаалуминий“).

Създава също и химичната теория на водните разтвори, според която при разтваряне на дадено вещество във вода се извършва химично взаимодействие.

През 1860 г. открива абсолютната температура на кипенето. Установил е общото уравнение за състоянието на газовете и коригирал уравнението на Бойл-Мариот при прилагането му към реалните газове.

Допринася за развитието на метрологията и усъвършенстване на метрологичните уреди, конструкцията на точни везни и теорията на тегленето.

Менделеев е един от основателите на съвременната агрохимия. 
От 1860 г. до края на живота си се занимава с нефтената промишленост в Кавказ и други нефтени райони в Русия.

На негово име е кръстен химичният елемент менделеевий с атомен номер 101, чиито свойства все още не са добре изучени.

Бил е професор в Петербургския технологичен институт и в Петербургския университет, член-кореспондент на Петербургската академия на науките. Освен това е известен като учен-пазител в Главната палата за мерки и теглилки, член на Лондонското кралско дружество, член на академиите на науките в Рим, Париж, Берлин и др. Бил е член-кореспондент и на редица други академии на науките.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net