Koрупцията в света се увеличава

09.12.2010 | 09:59
по статията работи:
Според 30% от българите корупцията през последната година се е увеличила
Koрупцията в света се увеличава

Светът е станал по-корумпиран, отколкото е бил преди три години. Това показват данните от доклад на базираната в Берлин организация "Трансперънси интернешънъл" (Transparency International), съобщава BBC, цитирана от БНР.

Близо 56% от интервюираните заявяват, че страната, в която живеят, е станала по-корумпирана.

Според Transparency International политическите партии се определят като най- корумпираните институции, като 50% от хората смятат, че техните правителства не са способни да се справят с корупцията. Всеки четвърти признава, че е давал подкуп през изминалата година. Близо 29% от подкупите са отивали при полицаи, 20% към административни служители и около 14 % към членове на съдебната власт.

Акцент в изледването е поставен върху факта, че общественото доверие в политическите партии рязко е спаднало по време на финансовата криза, като четирима от петима заявяват, че партиите са корумпирани или много корумпирани. Според документа на transparency International, озаглавен "Глобален корупционен барометър 2010", 79 на сто от анкетираните в осъщественото в целия свят изследване вярват, че партиите са "корумпирани или крайно корумпирани", предаде БТА.

Изследването показва, че шест от всеки десет души са убедени, че корупцията е нараснала през последните три години. По рейтингова скала от 1 ("изобщо няма") да 5 ("крайно голяма") корупцията в САЩ е оценена средно с 4,3 през тази, след като през 2004 г. е била 3,6. За Великобритания прирастът е от 3,4 през 2004 г. до 4,0 сега. В другите страни, засегнати от финансовата криза, като Гърция и Ирландия данните са съответно 4,6 и 4,4 сега в сравнение с 3,8 и 3,9 през 2004 г. Песимизмът широко разпространен в Европа и Северна Америка, където съответно 73 и 67 на сто от хората смятат, че корупцията е нараснала.

Афганистан, Нигерия, Ирак и Индия оглавяват списъка на най-корумпираните страни. След тях се нареждат Китай, Русия и повечето държави от Близкия Изток. В дъното на класацията попада Дания.

В същото време проучване на BBC показва, че корупцията е най-обсъжданият проблем в света като всеки пети анкетиран заявява, че е обсъждал въпроси, свързани с даването на подкуп през изминалия месец.

Корупцията измества от общественото съзнание проблеми като климатичните промени, бедността, безработицата и нарастващите цени на храната и енергията.

България

Данните за България в изследването на Transparency International за състоянието на корупцията през 2010 г. сочат, че според 28 на сто от българите корупцията е намаляла, за 42 на сто тя е запазила равнището си, а 30 процента са на мнение, че тя се е увеличила.

За целия Европейски съюз тези проценти са съответно 3, 24, 73. По рейтингова скала от 1 ("изобщо няма") до 5 ("крайно голяма") българите оценяват корупцията в различните институции: политически партии (4,1), парламент (3,9), полиция (3,8), бизнес (3,7), медии (2,9), държавни служители (3,9), правосъдие (4,3), неправителствени организации (2,8), религиозни органи (2,7), военни (2,5), образователна система (3,2),

8% от българските граждани признават, че са давали подкуп през последните 12 месеца; за целия Европейски съюз този процент е 5.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 12.09   490 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската войска и нейните съюзници от Платея спират първото нахлуване на персите в Гърция. 1609 г....