Агроминистерството обмисля Национален здравноосигурителен фонд за селскостопанските животни

24.08.2021 | 11:20
по статията работи: econ.bg
В новия закон за ветеринарномедицинската дейнност се предвижда да се създаде задължителен Национален здравноосигурителен фонд за селскостопанските животни, чрез който и в България фермерите да лекуват стадата си
Агроминистерството обмисля Национален здравноосигурителен фонд за селскостопанските животни
Снимка: под лиценза на creative commons

В новия закон за ветеринарномедицинската дейнност се предвижда да се създаде задължителен Национален здравноосигурителен фонд за селскостопанските животни, чрез който и в България фермерите да лекуват стадата си на принципа на споделената отговорност между държава и животновъди. Подобна практика се прилага и в други европейски държави, като единствено в Естония, Испания, Гърция, Полша и Словакия липсват подобни фондове, съобщиха от министерството на земеделието.

Този фонд може да функционира на принципа на взаимоспомагателните фондове, като се финансира със средства от държавния бюджет, задължителни вноски от земеделските стопани и др. източници.

Само до края на 2021 г. България може да прилага държавната помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните. Въпросът е каква организация да се подготви, така че през следващия програмен период фермерите да имат стабилност при здравната защита на своите стада.

В тази връзка в проектозакона за ветеринарномедицинската дейност (за който Синор.бг ви информира в първия текст) се залага здравноосигурителен фонд и за животните.

Агроведомството е проучило опита на Германия, където е създадена система от фондове за болести по животните въз основа на нейният Закон за здраве на животните. Целта ѝ е компенсация на собствениците на животни за претърпени загуби. Определени са максимални нива на компенсационни плащания и задължение на собствениците на животни е да заплащат вноски, както и да уведомяват и докладват за броя животни, отглеждани на определена дата. Предоставена е възможност животновъдите да сключват допълнителна частна застраховка срещу икономически щети в контекста на възникване на огнища на болести по животните, например поради мерки за ограничаване (т. нар. застраховка за производствени загуби).

Родната администрация предвижда в закона да има нов раздел „Финансиране на ветеринарномедицинската дейност и управление на рискове, свързани с икономически загуби, причинени от неблагоприятни климатични явления и болести по животните“, в който да бъде определена структурата и функциите на взаимоспомагателен фонд към ДФЗ.

Този фонд ще изплаща финансови обезщетения на земеделските стопани за икономически загуби, причинени от неблагоприятни климатични явления или от поява на болест по животните като част от мерките за управление на риска по агрохранителната верига. Основната му цел е да се предотвратяват, ограничават и ликвидират последиците от масови епизоотии, като се въведе задължителна здравна осигуровка за всички селскостопански животни, отглеждани на територията на страната, която да бъде за сметка на операторите на животновъдни обекти.

Може да се въведе Национален здравноосигурителен фонд, който ще се акредитира по съответния ред от Агенцията по акредитация, като приходите за извършване на дейността му основно могат да се набират от средства от държавния бюджет, средства от фондовете на ЕС според евроглемента за създаване на програма за вътрешния пазар, конкурентоспособността на предприятията, включително малките и средните предприятия, областта на растенията, животните, храните и фуражите, и европейската статистика (програма „Единен пазар“). В този случай би трябвало да отпаднот регламентите (ЕС) 99/2013, (ЕС) № 1287/2013, (ЕС) № 254/2014 и (ЕС) № 652/2014 (OB L 153, 3.5.2021 г.) за съфинансиране на мерките от значение за Съюза за превенция, ограничаване и ликвидиране на стопански и социално значими болести по животните, които представляват опасност за общественото здраве и приходите от задължителните здравни осигуровки на селскостопанските животни, четем в мотивите към закона.

(В следващия текст ще публикуваме въпросника, отправен от министерството на земеделието към фермерите по повод проектозакона за ветеринарно-медицинската дейност. Отговорите се приемат до 20 септември т.г.).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
на този ден 21.06   1913 г. – По време на Междусъюзническата война българската 2-ра армия губи боевете при Кукуш и Лахна. Кукуш е превзет и изгорен от гръцката армия. 1918 г. –...