Европарламентът одобри 2 години задължителна гаранция за стоки в ЕС

28.03.2019 | 11:15
по статията работи: econ.bg
Новите законодателни актове на ЕС за цифровото съдържание и продажбата на стоки хармонизират основните права, като средствата за правна защита на потребителите и начините за прилагането им
Европарламентът одобри 2 години задължителна гаранция за стоки в ЕС
Снимка: БГНЕС

Нови правила за по-добра защита на потребителите, когато пазаруват в интернет, в местен магазин, както и когато свалят музика или игри, бяха одобрени от Европейския парламент, предаде пресслужбата на институцията. Една от новостите е, че търговецът ще носи отговорност, ако в рамките на две години от момента, в който потребителят е получил продукта, се появи дефект.

Новите законодателни актове на ЕС за цифровото съдържание и продажбата на стоки хармонизират основните права, като средствата за правна защита на потребителите и начините за прилагането им.

Според новите правила за "цифрово съдържание" в ЕС хората, които купуват или свалят музика, приложения, игри, използват облачни услуги или платформи за социални медии, ще бъдат по-добре защитени, когато търговецът не успее да предостави съдържание или услуга или предостави дефектна стока. Тези права за защита на потребителите ще се прилагат по равностоен начин за потребители, които предоставят данни в замяна на такова съдържание или услуга, както и за потребители, които "заплащат" за него.

Текстът предвижда, че ако не е възможно да се поправи дефектното цифрово съдържание или услуга в разумен период от време, потребителят има право на намаление на цената или пълно възстановяване на сумата в рамките на 14 дни. Ако се появи дефект в рамките на една година от датата на доставката, се предполага, че той вече е съществувал и не се налага потребителят да го доказва (обръщане на тежестта на доказване). За непрекъснати доставки тежестта на доказване остава за търговеца в рамките на договора.

Гаранционният срок за еднократни доставки не може да бъде по-кратък от две години. За доставки, които се изпълняват непрекъснато, той следва да се прилага по време на целия срок на договора.

Директивата за продажбите на стоки се прилага както за онлайн, така и за офлайн (лице в лице) продажби, например при покупката на домакински уред, играчка или компютър чрез интернет или в местен магазин.

Търговецът носи отговорност, ако до две години от момента, в който потребителят е получил стоката, се появи дефект. Държавите членки обаче имат право да въведат или да запазят по-дълъг правен гаранционен срок в своето национално законодателство, за да се запази същото ниво на защита на потребителите, вече предоставено в съответните страни. Срокът за обръщане на тежестта на доказване ще бъде една година в полза на потребителите. Държавите членки имат право да удължат този срок до две години.

Стоките с цифрови елементи (например "интелигентни" хладилници, смартфони и телевизори или свързани часовници) също попадат в обхвата на тази директива. Потребителите, които купуват тези продукти, ще имат право да получат необходимите актуализации в "разумен период от време, очакван от потребителя", според вида и предназначението на стоките и цифровите елементи.

Двете директиви ще бъдат представени за официално одобрение от министрите на ЕС. Те ще влязат в сила 20 дни след публикуването им в Официален вестник на ЕС и ще трябва да бъдат приложени от държавите членки най-късно две години и половина след това.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...