Туристическите фирми ще получат държавна помощ от 30 млн. лева

22.03.2022 | 11:15
по статията работи: econ.bg
Министерството на туризма одобри за финансиране 2683 заявления по Схема за предоставяне на безвъзмездни средства за подпомагане на туристическия сектор за компенсиране на загуби
Туристическите фирми ще получат държавна помощ от 30 млн. лева
Снимка: под лиценза на creative commons

Министерството на туризма одобри за финансиране 2683 заявления по  Схема за предоставяне на безвъзмездни средства за подпомагане на туристическия сектор за компенсиране на загуби, възникнали пряко и/или косвено от ограниченията в дейността на фирмите поради въведените противоепидемични мерки. За тях са предвидени общо 30 млн. лева, съобщиха от ведомстното.

Мярката представлява схема за държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства съгласно раздел 3.1 от Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на COVID-19. Кандидатстването за получаването на помощ бе в Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ) в периода между 28 януари и 4 февруари.

Безвъзмездните средства се предоставят еднократно за компенсиране на загуби, възникнали пряко и/или косвено от ограниченията в дейността на фирмите поради въведените противоепидемични мерки. Парите са разпределени на пропорционален принцип спрямо броя на одобрените заявления за подпомагане и реализирания оборот през 2019 г. без ДДС, но не повече от 20% от реализирания оборот през 2019 г. без ДДС, като индивидуален максимален размер за допустимите кандидати в туристическия сектор. Помощта не може да бъде повече от размера на загубата, която е разликата на стойността на реализирания оборот през 2019 г. без ДДС минус сумарната стойност на реализирания оборот през 2020 г. без ДДС и всички получени държавни помощи през 2020 и 2021 година.

Общият брой разгледани заявления за кандидатстване бе 3180 бр., като от тях до финансиране са допуснати 2683 заявления.

Средствата ще бъдат преведени по банков път на одобрените фирми.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...