Министерството на иновациите вече отпуска пари за бизнеса по Плана за възстановяване

12.09.2022 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Министър Пулев посочи, че служебното правителство е мобилизирано всички програми да се движат и отварят с бързи темпове
Министерството на иновациите вече отпуска пари за бизнеса по Плана за възстановяване

Служебният кабинет е мобилизиран парите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) да стигнат до българските микро-, малки и средни фирми. Министерството на иновациите и растежа е първото, което отпуска пари за българския бизнес по Плана - 600 млн. лв. още сега, с хоризонт до края на годината.

Това обявиха вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев пред над 300 представители на микро-, малкия среден бизнес на форума "Големите пари за малкия бизнес - възможности за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост" в София, съобщиха от Министерството.

Малките и средните предприятия са двигателят и гръбнакът на българската икономика, като осигуряват над 70 на сто от заетостта и добавената стойност в икономиката ни подчертаха вицепремиерът Пеканов и министър Пулев при откриването на форума.

Министър Пулев посочи, че пари за подкрепа на бизнеса има и служебното правителство е мобилизирано всички програми да се движат и отварят с бързи темпове. "Въпреки спекулациите, Планът вече работи и дава глътка въздух за бизнеса в тези трудни условия", каза Пулев и добави, че е отворена и първата процедура по него - чрез Министерството на иновациите и растежа - за микро-, малките и средни фирми, като по нея може да се кандидатства до 21 септември 2022 г. Процедурата е с общ бюджет от 260 млн. лв. и е с фокус фирми от  преработвателната промишленост, управлението на отпадъците, медиите,  творческата индустрия, в които малките и средни предприятия  и микропредприятията, се нуждаят от средства за техническа модернизация.

Пулев съобщи, че до края на годината само по НПВУ ще бъдат отворени още три процедури. "През октомври предстои да отворим втората мярка - за ИКТ решения и киберсигурност с общ бюджет от 30,6 млн. лв. за около 1400 предприятия при 100% безвъзмездна помощ", поясни той. До края на годината ще стартира и третата процедура - 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия от малките и средни фирми, както и четвъртата процедура - с общ бюджет от 120 млн. лв. - за развойна дейност и интелектуална собственост и върхови постижения в науката, добави още Пулев.

Той обяви, че МИР работи активно и по линия на структурните фондове на Европейския съюз. "Две от програмите, които са на обща стойност 5 млрд. лв., са почти завършени и са в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната от тях е новата Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв. и е изпратена в Брюксел за одобрение на 16 август. Втората – "Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" - с бюджет от 2.14 млрд. лв., предстои да бъде изпратена на ЕК до 23 септември", допълни министърът и каза, че ресурсите по двете ще са достъпни за бизнеса още до края на годината и в първото тримесечие на следващата.

Събитието бе организирано от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и събра представители на над 300 микро-, малки и средни фирми от страната. В него се включих главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) Илияна Илиева и изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков, както и експерти от ГД ЕФК от екипа на министър Пулев, които представиха детайли от програмите и отговориха на въпросите на бизнеса.

Министерството на иновациите и растежа излъчва събитието на живо във Facebook страницата си, където са публикувани и повече снимки от събитието.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор...
Полезно от Мрежата
7sport.net