Еврокомисията одобри 800 млн. евро помощ за туристическия сектор в Гърция

02.06.2021 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Ще бъдат подпомогнати всички фирми, които са имали загуби повече от 30% миналата година заради коронокризата, в сравнение с предходната 2019 г.
Еврокомисията одобри 800 млн. евро помощ за туристическия сектор в Гърция
Снимка: под лиценза на creative commons

800 милиона евро финансова помощ за туристические сектор ще получи Гърция. Сумата беше одобрена от Еврокомисията. Ще бъдат подпомогнати всички фирми, които са имали загуби повече от 30% миналата година заради коронокризата, в сравнение с предходната 2019 г.

Европейската комисия одобри 800-милионна евро за гръцката програма за подкрепа на туристическия бизнес, засегнат от пандемията от коронавирус. Схемата е одобрена въз основа на временната рамка за подкрепа на държавите-членки на ЕС, се казва във съобщението на ЕК.

Помощта в размер на 800 млн. евро ще улесни достъпа до ликвидност за компании, които работят в туристическия сектор, подчерта заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестагер, отговаряща за политиката на конкуренция. Този сектор е засегнат силно от пандемията и помощта ще осигури приемственост в икономическата дейност на туристическия бизнес в тези трудни времена.

„Продължаваме да работим в тясно сътрудничество с държавите-членки, за да намерим работещи решения за смекчаване на икономическото въздействие на огнището на коронавирус в съответствие с правилата на ЕС”, подчерта еврокомисарят. Гърция уведоми Комисията, че схемата на стойност 800 млн. евро ще осигури подкрепа за компании, работещи в туристическия сектор, засегнати от пандемията от коронавирус.

Схемата е съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и ще бъде достъпна за компании от всякакъв мащаб, които са имали спад на оборота с повече от 30% през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства, като максималната сума за всяка безвъзмездна помощ или до 5% от годишния оборот на бенефициента, или 400 000 евро на компания.

Целта на схемата е да осигури на бенефициентите оборотни средства, необходими за придобиване на материали, необходими за тяхната дейност. ЕК установи, че предложената от Гърция схема е в съответствие с условията, посочени във временната рамка. Това означава, че помощта няма да надвишава 1,8 млн. евро на бенефициент и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2021 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net