Еврокомисията ще следи инфлацията при храните с табло за продоволствената сигурност

09.12.2022 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Според информацията таблото представя широк спектър от показатели, засягащи доставките на храни и продоволствената сигурност в ЕС, като климатични събития, разходи за товари и енергия, развитие на болести по животните и възможни търговски ограничения
Еврокомисията  ще следи инфлацията при храните с табло за продоволствената сигурност
Снимка: под лиценза на creative commons

Европейската комисия (ЕК) представи табло на продоволствената сигурност на по време на Конференцията на ЕС за перспективи за селското стопанство през 2022 г.

Според информацията таблото представя широк спектър от показатели, засягащи доставките на храни и продоволствената сигурност в ЕС, като климатични събития, разходи за товари и енергия, развитие на болести по животните и възможни търговски ограничения. Специален раздел за мониторинг ще показва данни за нивата на самодостатъчност на най-значимите селскостопански стоки, както и дялове от вноса на страните от ЕС и ЕС за тези комодации и торове. Ще бъдат показани и месечните темпове на инфлация на храните в ЕС, съобщава специализираното издание Agrozona.bg.

Стартирането на това табло беше едно от действията, предвидени от Комисията относно плана за действие при извънредни ситуации за гарантиране на доставките на храни и продоволствената сигурност по време на криза, прието през ноември 2021 г. Нахлуването на Русия в Украйна и последвалото й въздействие върху селскостопанските пазари поради по-високите разходи за суровини и енергия и смущенията в търговията направиха този засилен мониторинг още по-актуален.

Благодарение на приноса на Общата селскостопанска политика ЕС до голяма степен е самодостатъчен за много селскостопански продукти. Следователно наличието на храна не е изложено на риск в ЕС. Достъпността на храните понастоящем е основното предизвикателство, пред което са изправени потребителите и публичните органи днес. Ето защо таблото ще включва и темповете на инфлация на храните по видове храни и по държави от ЕС, както и подробности за разходите за храна на домакинствата в ЕС по държави и ниво на доходите.

Навременното и прозрачно наблюдение на пазарите и развитието, което ги засяга, е от съществено значение за вземането на решения относно съответните мерки за предотвратяване и смекчаване на въздействията върху доставките на храни и продоволствената сигурност. В допълнение към внимателното наблюдение на положението с продоволствената сигурност в световен мащаб, ЕС продължава да се застъпва за избягване на ограниченията за износ и забраните за износ на храни. Настоящото табло представлява част от плана за действие, който се изпълнява от Европейския механизъм за готовност и реагиране при кризи в продоволствената сигурност (EFSCM), за укрепване на готовността и подпомагане на реакциите на публичния и частния сектор по отношение на продоволствената сигурност, коментират още от ЕК.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...
Полезно от Мрежата
7sport.net