Европейската комисия с нов пакет от мерки за стимулиране на капиталовите пазари в ЕС

08.12.2021 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Едно от основните предложения е създаването на Европейска единна точка за достъп до публична информация, свързана с финансите и устойчивостта на дружествата в ЕС и до информация за инвестиционните продукти на общността
Европейската комисия с нов пакет от мерки за стимулиране на капиталовите пазари в ЕС
Снимка: под лиценза на creative commons

В края на ноември Европейската комисия прие пакет от мерки за подобряване на способността на дружествата да набират капитал в целия ЕС и като гарант, че европейците получават най-добрите оферти за своите спестявания и инвестиции. На специална пресконференция изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия и комисар на ЕС по въпросите на търговията Валдис Домбровскис и Европейският комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес представиха действията, които ЕК ще предприеме през следващата година за създаване на Съюз на капиталовите пазари (СКП).

„Силно интегрираните и добре функциониращи капиталови пазари ще играят важна роля в определяне на силните страни на нашето възстановяване от кризата – заяви комисар Домбровскис. – Това означава, че те би трябвало да помагат на малките компании да се изправят на крака и да се разрастват, а на по-големите – да процъфтяват. Трябва също да дават повече възможности на гражданите да инвестират за своето бъдеще, както и да интегрират националните капиталови пазари в един общ капиталов пазар. В същото време, навлизайки в зелената и дигитална трансформация, трябва да направим по-масови инвестиции с цел по-устойчива европейска икономика. Днешният пакет от предложения ще привлече и защити инвеститорите, като подобри техния достъп до данни за дружествата и търговията, увеличи източниците за финансиране и като цяло – повиши конкурентоспособността на Европа като място за инвестиции и извършване на бизнес дейности.”

Едно от основните предложения е създаването на Европейска единна точка за достъп (ESAP) до публична информация, свързана с финансите и устойчивостта на дружествата в ЕС и до информация за инвестиционните продукти на общността. Друго важно предложение е насочено към повишаване на прозрачността на капиталовите пазари чрез въвеждане на „Европейска консолидирана система за борсова информация“, която ще даде на инвеститорите достъп до данни почти в реално време за търговията с акции, облигации и деривати на всички капиталови пазари в ЕС.

Друга предложена промяна, която касае и инвеститорите на дребно, е насърчаването на дългосрочните инвестиции чрез Европейските фондове за дългосрочни инвестиции (ЕФДИ). Но това не е всичко. Комисар Макгинес обяви още по-амбициозни инициативи през 2022 г.

„Гледайки към бъдещето и имайки предвид, че вече работим по създаването на Съюза на капиталовите пазари, трябва да имаме предвид, че това е постепенен процес. Една от целите за следващата година е повече компании да бъдат листнати на европейските капиталови пазари, по-специално средни и малки предприятия. Също ще предложим инициатива за хармонизиране на някои правила относно корпоративната несъстоятелност, особено важен въпрос за лица или компании, инвестиращи в други страни. Бихме искали да се фокусираме и върху финансовата образованост. Искаме нашите граждани да бъдат финансово грамотни, с други думи уверени да задават правилните въпроси и да знаят кои финансови продукти ще са от полза за тях. В тази връзка работим върху рамка за финансова грамотност.” 

В България вече са осъществени множество програми и инициативи, целящи подобряване на финансовата грамотност на населението. Анализите по отношение на финансовата грамотност показват, че страната ни е малко над средното равнище за региона (Румъния, Хърватска, Северна Македония, Черна гора, Молдова и Грузия), но под средното ниво за страните членки на ЕС, по оценка на Министерството на финансите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...
Полезно от Мрежата
7sport.net