Технологиите родиха капитализма на споделянето 1

20.06.2013 | 16:40
по статията работи: Александър Димитров
Или как потребителите започват все повече да осъзнават колко е нужно да споделяш с другите
Технологиите родиха капитализма на споделянето

Днешният капитализъм е малко по-различен, отбелязва Лоа льо Меур, който е основател на известното издание за стартъп бизнеси – конференцията „Le Web”. Технологиите променят лицето му от обикновен капитализъм към "икономика на споделянето“, изтъква експертът.

С други думи, говорим си за идеята да се извлича колкото се може повече от даден предмет посредством увеличаването на количеството хора, които могат да го използват. Това не е нещо кой знае колко ново – хората са споделяли и сечивата си в древните епохи. Но обемът му е различен, съобщава "Бизнес Инсайдър". За това помагат смартфоните, най-различните приложения и социалните медии.

Няколко кратки примера.

Започваме с услугата за наемане на апартаменти Airbnb. През 2008 година платформата се среща само в някои части на САЩ. Към момента тя вече има 40 хиляди потребители от 30 хиляди града (и числата растат постоянно!) и 192 страни. А е чисто нов продукт.

Същото можем да кажем и за платформата за каузи Kickstarter. Всеки може да предложи свой проект, който има нужда от финансиране. В замяна на даренията от другите потребители, той поема отговорността да изпълни проекта и на тези, дали по-сериозни суми, да направи подарък, свързан с него. Kickstarter има финансов обем от 320 милиона долара, фен база от 2,2 милиона човека, и цели 18 хиляди проекта!

Etsy пък е за тези, които се занимават с ръчни изработки – от дрехи, през пластелинови изделия, или пък шкафчета например. За 3 години платформата вече има 1 милион регистрирани потребители и 200 хиляди продавачи в рамките си.

Статистиките сочат, че 52% от американците са отдавали под наем или пък на свой ред заемали множество от базисните предмети в нашия бит за последните 2 години. 83% от тях са готови да споделят огромен набор от предмети, стига да има лесен начин за това.

Икономиката на споделянето безспорно е в своя бум. Част от този възход са две осъзнавания на потребителите – едното е, че материалното имущество наистина не може да те направи достатъчно щастлив. Индексите спадат въпреки увеличеното имущество – хората просто не могат да се задоволят само със статиката на материалното. Второто е приемането на факта, че отделяме прекалено много боклук, и е нужна революция при ползването на материалите, които ще се разграждат след това в природата около нас.

И технологиите – от приложения, през социални мрежи и услуги, катализират този процес неимоверно бързо. Ключов фактор за всички тези сайтове и за функционирането на този процес остава доверието. Доверието както между потребител и услуга, така и между потребителите като индивиди. От тук тръгва всичко, на което ще ставаме тепърва свидетели, смята льо Меур.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Zornitsa Tomova 09.08.2013 | 09:18
И в България има платформа, в която се събират "споделящи хора", за да обменят книги, електроника, игри, различни предмети и услуги - http://www.usetogether.com/ :)
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....