Планинската туристическа застраховка - евтината алтернатива

15.01.2013 | 15:47
по статията работи: Петя Бързилска
Застраховката няма да ви спаси от инциденти, но със сигурност може да ви спести пари, ако настъпят такива
Планинската туристическа застраховка - евтината алтернатива

Зимният сезон от години е безспорен фаворит за определени типове застраховки. Но освен вечно актуалната автомобилна "Гражданска отговорност" има и една друга застраховка, която се "харчи" добре през зимата.

Другият застрахователен продукт, свързан със зимните празници и края и началото на всяка година, е планинската туристическа застраховка. Продуктът се предлага още от 1999 г. и е изключително добра алтернатива на скъпоструващото плащане за помощ в планината, което е задължително от 2000 година, обясняват от застрахователния сайт Insmarket.bg.

Ако сте планирали снежни емоции в планината през текущия зимен сезон, най-добре не забравяйте да сключите тази застраховка, съветват спасителите. Не че полицата може да спаси туристите от неприятни инциденти, но определено, ако такива настъпят, ще спести доста от средствата, които пострадалият или близките му ще трябва да отделят, пише специализираното издание.

За жителите на планинските държави е немислимо да практикуват екстремни спортове или просто туризъм без планинска застраховка. Туристите от Западна Европа, посещаващи страната ни, по принцип идват в зимните курорти с такава полица. В сравнение с тях, българските природолюбители, сключили застраховки, бяха екзотично малцинство. За радост, в последно време като че ли тенденцията да се застраховаме се обръща.

Според директора на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) Кирил Русев, застрахователната култура на българските граждани се повишава, като към момента около 80% от българските туристи в планината имат застраховки.

Застрахователните лимити обикновено са 1000 лв.,  3000 лв., 5000 лв.,  10000 лв., а сроковете са от 7 дни до 1 година. В зависимост от избраните условия премиите могат да варират от 2-3 лева за седмица до 40-100 лева годишно.

Например, най-масовата застраховка при лимит от 1000 лв. за една година излиза около 20-30 лв. Отделно отстъпки се дават при сключване на групова застраховка, при застраховане на семейства с деца или при застраховане за по-дълъг период от време.

За улеснение на туристите, някои компании, като Виктория и QBE предлагат сключване на застраховката и онлайн. Активни в предлагането на продукта са и Уника,  ДЗИ,  ХДИ, Булстрад, ОЗК, Армеец , Дженерали, Лев Инс, Бул Инс.

Когато туристите купуват застраховка, е добре да се поинтересуват за реда на покриване на разходите при настъпване на застрахователно събитие – някои компании изплащат директно дължимите суми на ПСС, а други изискват пострадалият да плати и му ги възстановяват след това на базата на протокола за застрахователното събитие.

Определено застраховката е жизнено необходима в планината. Единадесет вида помощ оказват доброволците и служителите на ПСС. Акция при лавинно нещастие струва 955 лв., акция при нещастен случай е 557 лв. в планината и 400 лв. на ски пистата. Акция с използване на хеликоптер излиза 1500 лева на час. Повече от 2 милиона лева годишно струват спасителните операции на ПСС. В сравнение с ценоразписа на планинската спасителна служба сумите, отделяни за застраховката, са просто нищожни.

Повече за планинската застраховка, както и за цените на застрахователните услуги и тези на видовете помощ, оказвани от Планинската спасителна служба, може да прочетете тук.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 06.02   1623 г. – Франция, Савоя и Венеция сключват съюзен договор, насочен против Испания. 1788 г. – Масачузетс става 6-ия щат на САЩ. 1819 г. – Британският...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net