Омбудсманът препоръча "Топлофикация" да компенсира гражданите, ако свали градусите на топлата вода

29.04.2022 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Диана Ковачева подчертава, че продавачът е задължен през неотоплителен период да подава топлинна енергия с параметри на топлоносителя при водните топлопреносни мрежи, в съответствие с поддържането на температурата на подгрятата вода за горещо водоснабдяв
Омбудсманът препоръча "Топлофикация" да компенсира гражданите, ако свали градусите на топлата вода
Снимка: ombudsman.bg

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров. В нея тя настоява да се провери заявеното от "Топлофикация София" ЕАД намерение за икономия на природен газ, с което ще се намали температурата на топлоносителя за битово горещо водоснабдяване (БГВ) под нормативно определеното равнище. Омбудсманът обръща внимание, че това означава, че ще се влоши качеството на топлоснабдителната услуга и би следвало за потребителите  да се определи справедлива компенсация.

"Смятам за напълно недопустими плановете, съобщени от г-н Валентин Терзийски, член на Надзорния съвет на "Топлофикация София" ЕАД, дружеството да премине към по-нискотемпературни режими, като понижи температурата на топлоносителя от 60°C на 50°C - 55°C. Обръщам внимание, че според собствената оценка на г-н Терзийски, ефектът от такова понижение на температурата ще бъде минимална икономия на природен газ", пише общественият защитник.

Проф. Диана Ковачева подчертава, че продавачът е задължен през неотоплителен период да подава топлинна енергия с параметри на топлоносителя при водните топлопреносни мрежи, в съответствие с поддържането на температурата на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55 на изхода от подгревателя към сградната инсталация - чл. 14, ал. 4 от Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от "Топлофикация София" ЕАД на клиенти в град София.

Омбудсманът допълва, че температурата на подгрятата вода се измерва на изхода на подгревателя за битово горещо водоснабдяване, а при липса на измерване се приема температура 55 °С.

Проф. Ковачева настоява за становище, тъй като по силата на чл. 76 от Закона за енергетиката,  КЕВР има задължението да проконтролира заявеното от представителя на "Топлофикация София" намерение за влошаване качеството на БГВ, включително и за изпълнението от страна на лицензиантите на изискванията за сигурност на доставките на топлинна енергия или природен газ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 05.10   610 г. – Състои се коронацията на византийския император Ираклий. 869 г. – В Константинопол е открит Всехристиянски църковен събор, който продължава до 28...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net