Продължават масовите проверки на обектите за добив на дървесина

30.03.2022 | 11:50
по статията работи: econ.bg
Повече от 4300 проверки на държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите в последните 4 дни
Продължават масовите проверки на обектите за добив на дървесина
Снимка: Изпълнителна агенция по горите

Повече от 4300 проверки на държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите в последните 4 дни. В периода от 25 до 28 март включително в резултат на инспекциите са съставени 108 акта и 70 констативни протоколи. 

Служителите от държавните предприятия за извършили 1931 проверки, като контрол на място е реализиран на 876 обекти за добив на дървесина и 738 превозни средства. Инспектирани са още 8 ловци, 18 риболовци и 291 физически лица. Съставени са 48 акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са 32,54 пространствени кубически метра дърва, 2 превозни средства и още толкова каруци, един моторен трион и 7 броя други инструменти за дърводобив.

В посочения период горските инспектори от регионалните дирекции по горите за извършили близо 2400 проверки на територията на цялата страна. 

Инспектирани са над 200 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 315 обекта за добив на дървесина, повече от 1000 превозни средства, транспортиращи дървесина, над 170 ловци и риболовци и близо 680 физически лица. В резултат на контрола са съставени над 70 констативни протоколи и 60 акта, с които са задържани 40 кубика дърва за огрев. Установените нарушения през периода са за добив на дървесина от немаркирани дървета и без издадено позволително за сеч, съхранение на немаркирани дърва за огрев, непридружени с превозен билет, транспортиране на дървесина с превозни средства, неснабдени или с нефункциониращи GPS – устройства и др.

При извършени съвместни проверки от служители на РДГ Шумен, СИДП Шумен и МВР в землището на с. Девино, община Антоново са задържани 10 кубика дърва за огрев. Дървесината е била немаркирана и без превозен билет. От служителите на МВР е образувано производство.

20 кубика дърва за огрев са задържали и горските инспектори от РДГ Сливен. Незаконната дървесина е била съхранявана в частен имот в с. Градец. Съставен е акт на собственика на имота.  

Образувано е досъдебно производство за добив на дървесина, без да е издадено позволително за сеч. Нарушението е констатирано от горските инспектори от РДГ Велико Търново  в общинска горска територия, в землището на с. Никюп.

Служители на РДГ София са установили, че в обект за добив на дървесина извършеното маркиране не съответства на разрешената вид сеч. Освен това са отсечени 12 немаркирани дървета. Нарушенията са констатирани в държавна горска територия, в землището на гр. Ботевград. От служителите на РДГ София е съставен акт на лицето, получило позволителното за сеч, с което е разрешен добива на дървесина от насаждението. 

При проверка от служители на РДГ Пазарджик, съвместно със служители на МВР и на Изпълнителна агенция „Инспекция по труда“ е спряна дейността на обект за складиране, преработка и търговия с дървесина в гр. Велинград. Проверяващите са установили, че системата за постоянно видеонаблюдение на обекта не работи. Работата по случая продължава.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net