Омбудсманът поиска спешна актуализация на медицинските изделия за хората с увреждания

01.11.2022 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, в която за пореден път алармира за затрудненията, които срещат хората с увреждания
Омбудсманът поиска спешна актуализация на медицинските изделия за хората с увреждания
Снимка: под лиценза на creative commons

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, в която за пореден път алармира за затрудненията, които срещат хората с увреждания при ползването на необходимите им медицински изделия, помощни средства и съоръжения, съобщават от пресцентъра на обществения защитник. В тази връзка омбудсманът настоява спешно да бъдат взети адекватни мерки, за решаване на проблемите, като се гарантират интересите на нуждаещите се граждани с увреждания за задоволяване на техните потребности.

Диана Ковачева посочва, че основно предизвикателство пред хората с увреждания са качеството на медицинските изделия, помощните средства и съоръженията и лимитните им стойности, които не са актуализирани повече от 10 години.

„Недостатъчният размер на подкрепата, която се осигурява от държавата за закупуване на нови и подходящи медицински изделия и липсата на въведени механизми за адекватното й актуализиране, създават реални предпоставки за нарушаване на правата на хората с увреждания“, подчертава проф. Ковачева.

Според омбудсмана,  водената до момента политика за предоставяне на медицински изделия и помощни средства, които не са съобразени с индивидуалните потребности на нуждаещите се и с утвърдени стандарти за качество, са в противоречие с принципите на независимия живот и с изискванията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Общественият защитник отбелязва също, че още по-тревожна е ситуацията с качеството на медицинските изделия, помощните средства и съоръжения през последните няколко месеца. Посочва, че от жалба на Асоциацията на производителите и търговците с медицински изделия и помощни средства става ясно, че заради неосъвременяване на лимитните стойности на медицинските изделия и увеличаващите се цени на световните борси на различни суровини, през последните 6 месеца се внасят по-евтини и базови медицински изделия, което се отразява на качеството им, а оттам и на правата на ползващите ги хора с увреждания.

„Като се добави и проблемът с неподходящите и крайно удължени експлоатационни срокове за ползване на изделията, положението на нуждаещите се може да стане изключително тежко, особено ако те са възрастни хора, без достатъчно доходи и без близки и роднини, които да им осигурят подкрепа“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева подчертава още, че развитието и навлизането на нови технологии и възможности за компенсиране на дефицитите и за подпомагане на хората с увреждания изискват динамичен подход за преразглеждане на списъците с финансираните от държавата медицински изделия. Акцентира, че към момента остава трайно нерешен въпросът за механизмите, чрез които ще се актуализират списъците с медицинските изделия, помощните средства и съоръжения спрямо нови и по-качествени продукти.

„Независимо от отправените препоръки от омбудсмана, в приетата до момента от Министерството на здравеопазването уредба по изпълнение на функцията за предоставяне на медицинските изделия и помощните средства не е предвидено в комисиите, които ще подготвят и реализират процедурата по договаряне на стойността, до която НЗОК ще заплаща конкретни медицински изделия, изрично да бъдат включени представители на хората с увреждания и на техните организации“, пише общественият защитник. И обръща внимание, че хората с увреждания трябва да имат водещо участие в политиките, които пряко ги засягат, и че е лоша практика да не се допускат в процеса по осъществяване на контрол върху качеството на медицинските изделия, както и при сертифицирането на фирмите, търгуващи с тези изделия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net