Омбудсманът внесе законопроекта си за личния фалит

31.07.2019 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Омбудсманът Мая Манолова предлага на Народното събрание да уредят законодателно възможността физическите лица да обявяват фалит. Според идеята й новите правила ще се прилагат само за добросъвестните длъжници
Омбудсманът внесе законопроекта си за личния фалит

Омбудсманът Мая Манолова предлага на Народното събрание да уредят законодателно възможността физическите лица да обявяват фалит. Според идеята й новите правила ще се прилагат само за добросъвестните длъжници, тоест хора, които не са харчили за "луксозно потребление или непремерени инвестиции".

По думите на Манолова, цитирана от "Фокус", целта е да се реши проблемът на "хилядите българи - вечни длъжници и бегълци в собствената си държава, които се крият, защото са в невъзможност да си платят дълговете, а и младите хора, които искат да започнат бизнес, да проявят смелост, да организират по един добър начин своя живот и на семействата си".

Към настоящия момент, България е единствената държава в Европейския съюз, в която липсва правна уредба, уреждаща личния фалит на физически лица, се казва в мотивите на законопроекта и се дава за пример Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2013г., а от 2016 г. има нормативен акт, уреждащ тази материя. Отбелязва се, че в България все още равнищата на необслужваните кредити през юни 2018 г. (9.2%) са значително над средните за Европейския съюз, а напредъкът в преструктурирането е изключително бавен. Към края на месец юни 2017г. записани в Централния кредитен регистър на БНБ са 2.33 милиона кредитополучатели, от тях 2.217 милиона са български граждани. Към края на 2018г. кредитополучателите са 2.475 милиона, от тях 2.26 милиона са физически лица, 102 000 са чужди граждани, а 8000 са физически лица със свободни професии. Сред числата не попадат задълженията на граждани например за битови сметки и други дългове.

Попитана дали внася законопроекта, за да си осигури подкрепа на младите хора в кметската надпревара, Манолова отговори: "Повече от една година ние заедно с магистрати, с експерти разработихме първо концепция, след това писахме текстове. Това е нашият едногодишен труд. Преди една година и половина, когато започнахме работа и през ум не би ви минало да ми зададете този въпрос".

"Очаквам депутатите да чуят младите хора. Ако искаме да ги върнем в България, трябва да създадем среда те да бъдат тук. Приемането на този закон е част от тази среда, от задължителната нормативна база, да имат сигурността да инвестират, да започнат бизнес, да бъдат предприемачи и да допринасят тук в България", каза омбудсманът.

Производството предлага бърза, прозрачна и достъпна процедура, насърчавана и подпомагана от държавата, която се развива пред съда с възможност за участие на всички кредитори, като гаранция за законосъобразност и стабилност на последиците от производството, се посочва в мотивите.

Добросъвестността ще се преценява във всеки отделен случай според вида на задълженията, техния произход, периода на неизпълнение, поведението на длъжника и опитите му да изплати задълженията си. Длъжникът следва да бъде добросъвестен през цялото време на производството до приключването му.

Основание за откриване на производството по несъстоятелност е състоянието на свръхзадълженост на длъжника. То е обективно, фактическо състояние с траен характер, при което лицето не разполага с достатъчно парични средства, за да изпълни свои парични задължения с настъпил падеж и с оглед очакваните доходи и предстоящи падежи на други задължения, няма да бъде в състояние да удовлетвори кредиторите си по парични вземания за продължителен период от време, който е дефиниран в закона. Свръхзадълженост не е налице, ако затрудненията на лицето са временни, а общият размер на задълженията не надвишава пет пъти размера на минималната работна заплата, определена за страната, предвижда проектът.

Публичността на производството ще се осигурява чрез изграждане на електронен, общодостъпен регистър, в който се въвежда информация за физическите лица, подали молба за откриване на производство по несъстоятелност, за актовете на съда, постановявани в производството по несъстоятелност, данните за назначения управител на имуществото, както и информация относно обявяването в несъстоятелност според различните процедури. Процесът ще се администрира от управител - служител към Комисията за защита на потребителите, държавен съдебен изпълнител, лице, вписано като синдик, или друго лице, отговарящо на необходимите изисквания, предвижда законопроектът. Производството може да започне както по молба на длъжника, така и на кредитор. В случай, че молбата е подадена от кредитор, на длъжника е предоставена възможност да прецени дали иска да бъде образувано производство срещу него.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...
Полезно от Мрежата
7sport.net