Столичните общинари обсъждат вариантите за разсрочване на сметките за парно

19.07.2022 | 11:55
по статията работи: econ.bg
Да бъдат облекчени гражданите в отношенията им с “Топлофикация София” при сключване на споразумения за разсрочено плащане, предлагат председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев
Столичните общинари обсъждат вариантите за разсрочване на сметките за парно
Снимка: под лиценза на creative commons

Да бъдат облекчени гражданите в отношенията им с “Топлофикация София” при сключване на споразумения за разсрочено плащане, предлагат председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, заедно с общинските съветници Ваня Тагарева и Прошко Прошков. 

Докладът ще бъде разгледан на 21 юли 2022 г. на заседание на СОС, а в мотивите към предложенията е записано, че в определени случаи ползвателите могат да разсрочват задълженията си от 12 до 36 месеца. “Подобна хипотеза се налага в определени случаи, когато дългът е в по-голям размер, а длъжникът е с влошено материално или здравословно положение, което прави плащането дори и при разсрочване на 12 месеца непосилно за лицето. 

Нерядко клиенти, които имат подобни задължения и ограничени възможности за плащане изразяват желание да погасяват задължението разсрочено, но за по-дълъг период от време, което да позволява отделяне на съответната сума, предвид това, че често месечната сума по споразумението превишава получавания от него доход”, обясняват в докладната общинските съветници. А причината е в “условията на настоящата ситуация с растящи цени и трудности за семейните бюджети, които подлагат на изпитания клиентите при плащането на услугата”.

За да се избегнат злоупотреби, от СОС въвеждат ограничение за един потребител на топлинна енергия да е с до 2 действащи споразумения за разсрочване на задължения.

Общо 4 варианта за разсрочване на задължения предлагат столичните общински съветници.

При вариант 1 се прилага за разсрочване на плащанията по текущи и съдебни вземания съгласно следния погасителен план -минимум 30% авансова вноска и до 6 равни последващи месечни вноски. При вариант 2 с 12-месечни погасителни вноски е необходима консултация и издадено придружително писмо от Обществени посредници на “Топлофикация София” ЕАД за съдебни и текущи вземания след представено експертно решение на ТЕЛК или доказан месечен доход, по-нисък или равен на минималната работна заплата за страната.

При вариант 3 освен горните документи, ще се изисква и решение на ТЕЛК на длъжника и доказан месечен доход на съпруг или съпруга, низходящ или възходящ роднина до втора степен, по-нисък или равен на минималната работна заплата за страната, а погасителният план е от 12 до 36 равни месечни вноски. При болест и при съпруг или съпруга, както и при болен роднина, с когото лицето живее, също ще се изисква ТЕЛК, като това е 4 вариант и при него погасителният план е с 12 до 24 равни месечни вноски.

По информация на “Топлофикация София” ЕЛД, сключените споразумения през периода от 01.01.2021 г. до 31.12.2021 г. за стопански и битови клиенти общо са: 891 бр. на обща стойност 7 986 143.20 лв., от тях стопански 129 бр. на стойност 6 860 648.76 лв. и битови 762 бр. на стойност 3 454 710.68 лв. За периода от 01.01.2022 г. до 30.06.2022 г. са сключени общо 353 бр. споразумения на обща стойност 1 749  03,00 лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 19.09     335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката...
Полезно от Мрежата
7sport.net