Улесняват строителството с електронни процедури

30.03.2023 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Дигитализацията на строителния сектор ще ускори проектите, ще повиши качеството на работа и ще намали цените за изграждане и поддръжка, категорични са експерти
Улесняват строителството с електронни процедури
Снимка: АПИ

Строителният процес ще стане по-бърз, по-ефективен и пестящ ресурси и средства чрез изпълнението на национална стратегия и пътна карта за цифрова трансформация на сектора, приети от служебния кабинет. Документите включват редица реформи, които да бъдат осъществени до 2030 г. Чрез изпълнението им ще се повиши качеството и ефективността на процесите по проектиране, одобряване и изпълнение на строежите, тяхната поддръжка, ще се удължи животът им.

Реформите предвиждат да се създадат законови условия за цифровата трансформация на строителния сектор. Предвижда се строителната документация да се съхранява и предава електронно, да се систематизира в регистри, да има интеграция на електронни системи между бизнеса и администрацията. Всички сгради ще имат електронни досиета, които ще оказват целия процес по изграждането им - от проектиране, комуникации, през строителство, до последващи ремонти и преустройства.

Услугите, за които сега се искат купища документи, също стават електронни. Документите за устройствени планове и инвестиционни проекти ще се заявяват електронно, ще се препращат по същия начин за вътрешноведомствено и междуведомствено съгласуване, за одобряване и връчване на крайния административен акт.

Пътната карта предвижда и създаване на бази данни за устройствено планиране на територията, инвестиционното проектиране и разрешаване на строителството, кадастър, свлачищни, абразионни и ерозионни процеси и достъп до цялата тази информация по електронен път. Предвидено е и обучение в новите цифрови технологии в държавния и частния сектор, както и в професионалните строителни училища. Държавата се ангажира и да създаде условия за развитие на иновации в строителния сектор.

Пътната карта е пътят за реализиране на приетата вече Стратегия за цифровизация на строителния сектор, която също е с хоризонт на действие до 2030 г. Според различни анализи на експерти цифровизацията би ускорила изграждането на обекти, включително и инфраструктурни, и би спестила до 40-50 на сто от разходите по изпълнението им.

Чрез цифровизацията строителният сектор у нас ще стане по-конкурентен. Обменът на данни между различните институции и бизнеса ще става по електронен път и при това значително по-бързо отколкото в момента, което ще ускори строителния процес, ще повиши качеството на изграждане и ще намали цената на инвестиционните проекти, категорични са експерти.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 31.05   193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net