Здравното министерство предлага законодателни промени срещу недостига на лекарства

20.01.2023 | 13:15
по статията работи: econ.bg
След установени пропуски в системата за наблюдение на лекарствата не са предприети мерки, съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Пропуските са установени по време на одит, извършен от "Информационно обслужване"
Здравното министерство предлага законодателни промени срещу недостига на лекарства
Снимка: БГНЕС

След установени пропуски в системата за наблюдение на лекарствата не са предприети мерки, съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Пропуските са установени по време на одит, извършен от "Информационно обслужване" на 27 март 2022 г., посочи той.

За да се избегне недостигът на лекарства занапред предстоят законодателни промени. Системата за наблюдение на лекарства, която сега наблюдава 60 лекарства, е направена така, че всеки би могъл да "влезе" в нея, без да остави следи, допълни той. При спад на наличността на даден медикамент под 65 % се налага забрана за износа му. "Предлагаме този процент да стане 100", допълни министърът. По думите му в този списък трябва да попаднат медикаменти, които са животоспасяващи за населението.

Одитът е констатирал липса на контрол и възможност за проверка кои субекти подават и спазват законовите разпоредби, посочи още той. Другите констатации показват, че регистрите на системата за електронно наблюдение на лекарствата се поддържат ръчно, липсва технологичен инструмент за ограничаване на определени действия в случай на неподаване на данни или грешно подадена информация в системата, използваната от системата софтуерна база не е била лицензирана към момента на извършване на одита, системата позволява подаване на данни назад във времето, което компрометира достоверността на данните, каза още министър Меджидиев.

Други констатации от одита са свързани с липса на възможност системата за наблюдение на лекарствата да оказва контрол и да проверява наличности на медикаменти спрямо потреблението. По думите на министър Меджидиев този пропуск оказва влияние върху генерирането на забранителния списък, в който се включват лекарства, забранени за износ.

За нито едно от тези заключения не са взети мерки, а "Информационно обслужване" е наето от проф. Асена Сербезова - бивш министър на здравеопазването, да извърши този одит, посочи още министър Меджидиев.

"Основното, което целим, е иницииране на законодателни промени за засилване на контрола върху дейността на търговците на лекарства", каза Меджидиев. По думите му ще има санкционирани търговци, като се очаква и спиране на дейност на някои обекти, както и отнемане на разрешения за търговия на извършили нарушения на нормативната уредба. Образувани са административно-наказателни производства, увери министър Меджидиев, но не посочи имената на търговците.

Предвижда се промяна на алгоритъма на системата за изчисление на потреблението на лекарства, съкращаване на сроковете за издаване на разрешение за паралелен внос и образуване на цена, като то ще има определен срок на действие, въвеждане на задължение аптеките да се снабдяват с лекарства само от търговци на едро, а лекарствата по лекарско предписание да се предоставят само срещу рецепта. Ще изискаме лекарите да имат информация за ежедневната наличност на медикаментите, за да знаят какво могат да изписват, добави той.

Проф. Сербезова написа миналата седмица в профила си в социалната мрежа, че "решението за корекция на формулата за наблюдаваните лекарства не е плод на моментно настроение, грешка или интерес, а само на отговорността, която към онзи момент носех, да осигуря спазването на закона". Постът ѝ беше по повод изказване на министър Меджидиев за намаляване на броя на наблюдаваните лекарства от 400 на 60. По думите ѝ, за да се реши трайно проблемът с недостига на лекарства, трябва да се разреши генеричното заместване от фармацевтите или да се въведе задължително предписване под генерично наименование.

До края на този месец се очаква да бъдат доставени инхалаторни форми на лекарства, за които хората изпращат сигнали за липсата им, информира Меджидиев. Притежателят на разрешението за употреба на един от медикаментите е подал информация, че предстоят регулярни доставки през тази година, а на другия - за януари, февруари и март.

За медикамента, понижаващ нивото на кръвната захар, доставките ще са през този месец и през май. Очаква се забавяне на доставката му през февруари и през март. Според съобщението на Европейската агенция по лекарствата се очаква временен недостиг на лекарството за цялата територия на ЕС до средата на годината, посочи още министър Меджидиев.

Липсата на един от антидепресантите се дължи на производствени проблеми, каза още той и допълни, че последните доставки са разпределени сред търговците на едро.

За един от липсващите инсулини министър Меджидиев каза, че през януари се очаква доставка, а предишната е разпределена сред търговците на едро.

Антибиотиците, за които също има сигнали за липси, също ще бъдат доставени, увери министър Меджидиев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....
Полезно от Мрежата
7sport.net