Финансови инструменти за 660 млн. лв. ще ползва бизнесът от догодина

12.10.2022 | 11:30
по статията работи: econ.bg
Финансови инструменти на стойност 660 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) ще бъдат отворени за българските компании в началото на 2023 г. Те ще са общо пет
Финансови инструменти за 660 млн. лв. ще ползва бизнесът от догодина

Финансови инструменти на стойност 660 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) ще бъдат отворени за българските компании в началото на 2023 г. Те ще са общо пет – три дялови (предоставяне на капитал на дадено дружество) и два дългови (под формата на гаранции), и ще се изпълняват от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Предстои Министерството на иновациите и растежа да подпише споразумение с институцията, а след ратифицирането му от Парламента ще започне селекция на инвестиционните и финансови посредници. Тяхната задача ще бъде да подкрепят микро, малките и средни предприятия (МСП), включително финансово и чрез менторство. 

С първия дялов инструмент по Плана ще бъдат вложени 146,7 млн. лв. (75 млн. евро) във възстановяване от Ковид кризата на МСП, дружества с по-малко от 500 служители и такива със средна пазарна капитализация. Със средствата ще могат да се покриват режийни разходи, заплати, материали или консумативи, да се запазват работни места и да се закупува ново оборудване. С втория ще се повиши капацитетът на компаниите да създават и внедряват иновации. Той също ще е с бюджет от 146,7 млн. лв. (75 млн.евро).

Парите ще се инвестират в развойна дейност, в придобиване на права върху интелектуална собственост и в трансфер на знание. Ще могат да се купуват и машини, с които да се разработват иновативни продукти. Третият инструмент ще е с бюджет 58,7 млн. лв. (30 млн. евро). С него ще се подкрепят МСП, както и консорциуми, големи инфраструктурни проекти, проекти за оборудване и съоръжения, които допринасят за опазване на околната среда, дигитализацията, за преодоляване неблагоприятното влияние върху климата, както и за прехода към цифрова икономика и подобряване социалните условия на живот.

Двата дългови инструмента по НПВУ ще са на обща стойност близо 300 млн. лв. (150 млн. евро) и ще предоставят подкрепа за растеж и подобряване на енергийната ефективност на фирмите. Единият ще бъде насочен към по-рискови МСП и такива с по-малко от 500 служители. Целта ще бъде да се обезпечат оперативните им разходи и да се осигури ликвидност за справяне с последствията от Ковид. Дружествата ще могат да взимат инвестиционни кредити, лизинги, револвиращи кредитни линии (включително овърдрафт), банкови гаранции и т.н. Другият гаранционен инструмент ще предоставя същите възможности, но за повече производство на енергия от ВЕИ и по-голяма независимост от свободния пазар. Освен микро, малките и средни предприятия, от него ще могат да се възползват и домакинствата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...
Полезно от Мрежата
7sport.net