Раздадоха призовете за корпоративна социална отговорност*

23.04.2013 | 10:45
по статията работи: Теодора Пенева
Българските финалисти на Европейските отличия по КСО са "Пиреос България" и "Дентален център ЕО Дент"
Раздадоха призовете за корпоративна социална отговорност*

"Дентален център ЕО Дент" ООД е българският финалист на Европейските отличия по корпоративна социална отговорност (КСО) „Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна“ в категория „Малки и средни предприятия (МСП)“. Приза те спечелиха благодарение на своя проект "Шанс за равностоен качествен живот".

В категорията на големите фирми страната ни e представлявана от "Банка Пиреос България" АД и проекта "Благодетел", реализиран в партньорство с УНИЦЕФ България.

Националните финалисти бяха представени вчера (22 април) на официална церемония. Econ.bg* беше медиен партньор на събитието.

Символичен домакин беше Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, представлявана от изпълнителният ѝ директор Марина Стефанова. Победителите бяха избрани след публично събеседване с експертното жури, след което бяха тържествено отличени на официална церемония.

Уникалното в оценяването в България е, че журито задава въпросите си пред присъстващите на събитието и така ги прави съпричастни на избора им. Оценяването става по няколко критерия: положителното въздействие на проектите, новаторството и възможностите за многократно прилагане, ефикасността и качеството на изпълнението. В този смисъл срещани въпроси бяха: „Каква е ролята на партньорите в проекта?“, „Какво именно е иновативното в него?“, „Какви са дългосрочните ползи от проекта?“, и „Какви мерки сте взели, за да се превърне той в устойчива инициатива?“.

Кой участва?

В дебютната 2013 г. България е на второ място по номинации – 53 на брой. Пред нас е Испания със само две номинации повече.

"Бяхме изключително затруднени в избора на финалисти", сподели Марина Стенафова. Причината е, че участващите проекти са както много на брой, така и разнообразни по обхват и сфери на дейност. Пред Econ.bg тя добави: "Освен избраните 10 финалисти имаше поне още 10 фирми, които заслужаваха да ни представят в Европа".

Отличията обхващат фирми от частния сектор. Нестопанските организации (неправителствени, културни, научни и социални, както и публични институции) могат да участват като партньори.

Проектите трябва да са насочени към множество заинтересовани страни и да са реализирани от бизнеса в сътрудничество с един или повече партньори. Друго условие е партньорствата да са реализирани през последните 5 години.

Всички кандидатури се оценяват според правила, разработени от ЕК и приложими във всички страни-участнички.

Кои са победителите?

127826

Ева Табернинг връчва наградата на представителите на "Дентален център ЕО Дент". Снимка: Българска мрежа на Глобалния договор на ООН

Приза за малки и средни фирми грабна "Дентален център ЕО Дент" за проекта "Шанс за равностоен качествен живот и усмивки за всички".

Инициативата е разделена на два подпроекта. Чрез "Лечение на деца и възрастни с увреждания" се провеждат безплатни прегледи и съвременно комплексно лечение. В рамките на подпроекта "По-качествен живот за нашите родители" се поставят безплатни зъбни импланти на 100 пациенти, избрани по строго определени критерии. Те са осигурени от фирмата-производител Bredent Германия.

Проектът е реализиран посредством множество партньорства, сред които тези с ДЦДУ Добро сърце - Перник и 4 Помощно училище интернат СУПЦ Княз Борис.

"Аз съм изключително горда, че успяхме да намерим много добри зареждащи примери за социална отговорност при малките и средни предприятия из цяла България", коментира финалистите Марина Стефанова.

По думите й това, което прави впечатление при победителя е, че социалната отговорност е вкоренена в цялата му дейност и е преплетена в работата с доставчиците, международните партньори и всички служители, участващи чрез своето доброволчество или платен труд. "Това е образец за малък и среден бизнес, който живее и работи с кауза", добави тя.

Пълното наименование на проекта на "Пиреос България" е "Партньорство в подкрепа на програма за редовно дарителство "Благодетел" на УНИЦЕФ България. Целта му е да подкрепи дейността на международната организация в полза на най-уязвимите деца.

От старта на партньорството през 2011 г. до края на 2012 г. са събрани близо 413 хил. лв. чрез еднократни дарения на потребителите на банката. Общата сума възлиза на 471 329 лв.

"Веднага става ясно, че става дума за едно устойчиво партньорство", коментира победителя в категорията "Големи предриятия" изпълнителният директор на Българската мрежа на Глобалния договор. Тя добави, че проектът позволява да се включат не само клиентите на банката, но и нейните служители да станат част от една мисия, чиито бизнес ползи далеч надхвърлят помощта към целевата група на уязвимите деца.

Какво представляват Европейските награди по КСО

Общоевропейската инициатива за насърчаване на сътрудничеството в областта на корпоративната социална отговорност стартира през 2013 г. Тя се провежда едновременно в 29 страни, с подкрепата на Европейската комисия. Национални партньори за България са Глобалният договор на ООН, представителството на ЕК у нас, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската стопанска камара (БСК).

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...