Централен депозитар се готви да премахне таксите за притежателите на "спящи" акции

14.02.2019 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Институцията счита, че предложеният в Концепцията подход като интегриран комплекс от мерки ще допринесе за реално разрешаване на идентифицираните проблеми и ще позволи на акционерите реално да се възползват от акциите, които притежават
Централен депозитар се готви да премахне таксите за притежателите на "спящи" акции
Снимка: БГНЕС

Централен депозитар (ЦД) декларира пълната си подкрепа за публикуваната от Министерството на финансите концепция за личните сметки на физически и юридически лица, водени от ЦД в Регистър А (т.н. „спящи“ акции) и заложените в нея мерки.

Институцията счита, че предложеният в Концепцията подход като интегриран комплекс от мерки ще допринесе за реално разрешаване на идентифицираните проблеми и ще позволи на акционерите реално да се възползват от акциите, които притежават, съответно да упражняват правата си по тях.

ЦД подчертава, че с представените в Концепцията стъпки се прилага европейската практика за защита на правата и представителство на миноритарните акционери в дружествата под формата на колективна инвестиционна схема. За лицата, които изберат в рамките на една година да не правят нищо с акциите си, те се заменят с много по-конвертируем , ликвиден и лесен за наследяване финансов инструмент, а именно дял от инвестиционен фонд.

Нещо повече, с евентуалното одобрение на мерките от Концепцията ще се създадат условия акционерите активно да участват в корпоративния живот и дейността по вземане на решения на дружествата. Не на последно място, ще се създаде предпоставка за подобряване на корпоративното управление на дружествата и ще се увеличи ликвидността и оборота на капиталовия пазар.

ЦД като ключова институция на капиталовия пазар изразява готовност да предприеме следните действия в подкрепа на Концепцията:

- участие във всички експертни обсъждания на въпроси и проблеми относно предложените решения, както и в подготовката и обсъждането на законодателни промени за реализиране на Концепцията.

- активно участие в информационната кампания, включително и с въвеждане на облекчени процедури по проверка на активи в ЦД АД чрез интернет и други дистанционни канали.

- опростяване и облекчаване на процедурите по регистрация на наследяване и прехвърляне на активите след приемане на съответните нормативни промени, които да позволят това.

- премахване на всички такси за операциите, извършвани от физически лица притежатели на акции от масовата приватизация (MП) до определен обем на пакета акции за да могат лицата да се разпоредят с тях съгласно волята си без заплащане на такси. Обхвата на облекчението включва и операциите по прехвърляне на съхранение на акциите по клиентска сметка при инвестиционен посредник, първата им продажба, процедурата по наследяване, всички справки за съответните акции от техните притежатели.

Посочената мярка ще бъде безсрочна и ще влезе в сила, ако Концепцията на Министерството на финансите бъде одобрена.

При преглед на публикуваните в Търговския регистър документи от публичните дружества от процеса на МП – годишни финансови отчети и документи от общите събрания, се установяват следните факти:

- Над две трети (2/3) от тези дружества за последните 5 години приключват финансовата година на печалба;

- Само една четвърт (1/4) от тези печеливши дружества гласуват и разпределят дивидент;

- Много малко от полагаемия се дивидент на физически лица от МП в Регистър А реално се изплаща (достига до тези акционери) (между 5 и 10% от сумата предназначена за Регистър А).

- Физическите лица придобили акции от МП масово не участват в общите събрания на дружествата.

Цитираните данни красноречиво говорят за наличието на съществен проблем, който възпрепятства акционерите реално да упражняват правата си в съответните дружества, респективно разпределените от емитентите дивиденти да достигат до тях.

Централен депозитар счита някои твърдения изразени от организации в становищата им относно Концепцията за неверни и откровено манипулативни. В тази връзка институцията изготвя подробен анализ, който предстои да оповести.

ЦД призовава всички заинтересовани страни да подходят конструктивно и загърбвайки частния финансов интерес да обсъдят и подкрепят реално работещо решение на описания проблем.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...