Общината договори Софийска вода да върне заеми от 100 млн. лв.

16.01.2018 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Концесионерът се задължава да инвестира минимум 365 млн. лв. до края на контракта през 2025 г.
Общината договори Софийска вода да върне заеми от 100 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Столична община е пред подписване на допълнително споразумение към концесионния договор със „Софийска вода“, предаде БГНЕС.

Председателят на СОС Елен Герджиков и председателят на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране Валя Чилова представиха проекта на допълнително споразумение със „Софийска вода“, с цел подобряване на условията по концесионния договор с тях. По никакъв начин това допълнително споразумение не третира цената на водата. Тя се определя от КЕВР на базата на признати разходи, увери Елен Герджиков. Той обясни, че от март 2016 г. е била сформирана нова работна група за предоговаряне на договора за концесия. Предишното допълнително споразумение е сключено 2008 г, а самият концесионен договор е сключен 2000 г.

Постигнатото като договорки между работната общинска група и дружеството предстои да бъде разгледано като предложения от комисиите към СОС, и да бъде гласувано на 25 януари на заседанието на СОС, ако бъде прието от комисиите. С промяната на договора се въвежда задължение концесионерът да направи инвестиция от 200 млн. лв. за действащия регулаторен период и още минимум 165 млн. лв. до края на концесията през 2025 г.

„Никой инвеститор не е особено ентусиазиран в последната година-две от изтичането на договора да инвестира в система, която няма може би, да управлява той“, вметна Елен Герджиков. Другото споразумение е „Софийска вода“ да изплати всички свои заеми до края на 2021 г. Общият им размер е 100 млн. лв.

До този момент не е плащан нито един лев по главницата, а са обслужвани само лихвите. Неизпълнението на това задължение мигновено ще води до възможността СО едностранно да прекрати договора за концесия. Което значи, че ако до 2021 г. не бъдат изплатени тези заеми, концесията ще може да бъде прекратена едностранно от СО.

По изискване на работната група заемите на концесионера ще бъдат рефинансирани с цел да се намали лихвеният процент от 5,2% на 1,35%. Задължава се концесионерът да осигурява 1,5 млн. лв. годишно за финансиране на конкретни ВиК проекти от обществен интерес, определени от общината. Проектите ще бъдат в сферата на канализацията. За последния регулаторен период - 2021 до 2025 г. нормата на възвращаемост ще отпадне и след 2021 г. да се прилага нормата, определена от КЕВР, също е част от договорката.

В договора от 2000 г. не се третирал начинът за обратното предаване на активите. Сега работната група се договорила към договора да бъде изготвен отделен анекс за предаване на активите след края на концесията. Било е договорено и предаване на цялата интелектуална собственост - базата данни с клиентите, архивите и т.н. Председателят на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране Валя Чилова заяви, че този резултат е вследствие на постоянни усилия на СО и СОС в лицето на всички политически групи.

Тя поясни, че е отпаднала и санкция ценово ограничение, което в момента съществува в договора. Според нея новите инвестиции, които предстои да бъдат направени от концесионера, няма да бъдат никакво основание за искане на увеличение на цената на водата. Дори и да искат такова, няма да го получат, увери Чилова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...
Полезно от Мрежата
7sport.net