Гръцките власти изливат нови милиарди за субсидиране на сметки за ток и гориво

26.07.2022 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Гръцката държава предвижда ново субсидиране на сметките за електроенергия поради увеличението на цените, но променя начина за изчисляване на сметките
Гръцките власти изливат нови милиарди за субсидиране на сметки за ток и гориво
Снимка: под лиценза на creative commons

Гръцката държава предвижда ново субсидиране на сметките за електроенергия поради увеличението на цените, но променя начина за изчисляване на сметките.

Първият етап приключи. Бяха субсидирани сметките за периода декември 2021 – май 2022 г., като на правоимащите бяха възстановени суми от 18 до 600 евро.

Според изявление на министъра на околната среда и енергетиката от вчера, начинът за изчисляване на сметките от м. август се променя и гръцките домакинствата ще видят доста респектиращо намаление на сметките си. Крайната цена за електроенергия ще се получава след приспадане на държавната субсидия от тарифите на доставчиците, като се очаква цените за киловатчас да бъдат около 0,33 евроцента.

Съгласно новата рамка тарифите от август нататък няма да имат клауза за коригиране и ще се обявяват предварително от всички доставчици, а потребителите ще могат да сменят доставчика без условия. По-конкретно, субсидията за битови тарифи, за цялото потребление и всички жилища (основни и небитови) е 337 евро на мегаватчас (0,337 евро на киловатчас).

Гръцкото ЧЕЗ което е с най-голям дял в електроснабдяването, обяви, че тарифата за август ще бъде 0,486 евро за киловатчас (0,498 за потребление над 2000 киловатчаса за четирите месеца). При 0,495 евро/kWh е тарифата на Heron за следващия месец, при 0,54913 евро/kWh при Protergia, като се очаква постепенно обявяване на тарифите от всички доставчици. Отбелязва се, че допълнителни разлики се прилагат за фиксираните такси за доставчик.

Крайната цена на сметката за електроенергия се получава чрез приспадане на държавната субсидия от тарифите на доставчиците, както е обявено по-горе. Тъй като енергийните компании обявиха цени, близки до 0,50 евро за киловатчас, крайната продажба на дребно за домакинствата като цяло е близо до 0,16 евро за киловатчас. Така например ЧЕЗ обяви, че тарифата за август ще бъде 0,486 евро за киловатчас (0,498 за потребление над 2000 киловатчаса за четирите месеца). Това означава, че при субсидия от 0,337 евро и без критерий за ограничаване на потреблението или доход, киловатчасът ще струва на всеки на дребно 0,149 евро, т.е. около 0,15 евро.

Общият размер на субсидиите достига 1,136 милиарда евро следващия месец.

Целта на мярката, приета от гръцкото правителство, е да осигури частично финансово облекчение на домакинствата заради твърде високите сметки, които се наложи да платят през последните месеци.

Тази седмица ще бъде отворена електронната платформа и за субсидиране на гориво втори транш. 8,5 милиарда евро са предвидени до края на годината.

Fuel Pass 2, ще бъде увеличен в сравнение с предишния. Според министъра на финансите Христос Стайкурас цената на новата държавна субсидия за бензина възлиза на 200 милиона, като добави, че тя обхваща повече превозни средства (3,1 милиона превозни средства от общо 3,5).

Общите размери на субсидията за следващото тримесечие се определят според района на основното жилище и вида на превозното средство.

80 евро се предвиждат за собственик на автомобил с основно местопребиваване в континентална зона, използващ цифрова карта и 65 евро без карта, със сумата, кредитирана по банковата сметка, в сравнение с 40 евро, които бяха отпуснати при предишната субсидия без карта и 45 евро с карта.

100 евро за собственик на автомобил с основно местопребиваване в островна Гърция, използващ карта и 85 евро в банкова сметка, в сравнение 50 евро, които се прилагаха при предишната субсидия без карта и 55 евро с карта.

60 евро за собственик на мотоциклет и основно пребиваване в континентална зона с използване на карта и 45 евро в банковата сметка, в сравнение с 30 евро преди без карта и 35 евро с карта.

70 евро за собственик на мотоциклет с основно местожителство на островите с карта и 55 евро в банковата сметка, спрямо 35 евро преди без карта и 40 евро с карта.

Условието е индивидуалният доход въз основа на тазгодишната данъчна декларация да не надвишава 30 000 евро.

Същевременно министърът остави отворена възможността отстъпката от 3% за еднократното плащане на данъка върху доходите да важи до 31 август, след удължаване на подаването на декларациите от 29 юли.

По отношение на справянето с енергийната криза той подчерта, че правителството ще покрие най-големите разходи с помощ от 8,5 млрд. евро до края на годината за електроенергия, природен газ и горива. Една част от тази сума ще дойде от бюджета, друга от фонда за енергиен приход и една трета от облагането на свръхпечалбите като допълни, че за природния газ също са правени екстремни сценарии, в случай че кранът бъде напълно спрян от Русия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net