Младите семейства могат да спестят от данъци

27.04.2012 | 12:49
по статията работи: Петър Чернев
До момента данъчното облекчение за ипотечни кредити са ползвали 3890 млади семейства
Младите семейства могат да спестят от данъци

Младите семейства имат възможност да спестят от данъци, ако плащат ипотечен кредит. Данъчното облекчение позволява единият от двамата съпрузи да спести данък, който в общия случай покрива поне една от вноските по заема. От тази година това може да се случи дори когато кредитът за купуване на жилището на семейството е теглен преди сключване на брака. До момента данъчното облекчение за ипотечни кредити са ползвали 3890 млади семейства.

От НАП информират гражданите, че за да се възползват от облекчението младите съпрузи трябва да отговарят на определени условия и единият от тях да подаде данъчна декларация до 2 май. Всички изисквания за ползването на преференцията могат да се прочетат в брошура, публикувана на интернет страницата на приходната агенция.

Информация за всички дарения, с които дължимия подоходен данък може да бъде намален с до 65% може да бъде намерена и в листовките, които се разпространяват в офисите на приходната администрация.

С до 15% може да се намалят данъчните основи при дарение за културата или с до 50 на сто при дарение в полза на фондовете за асистирана репродукция или за лечение на деца. Даренията в полза на детски ясли, градини, училища и други образователни институции също могат да намалят данъчната основа и данъка включително в случаите, когато са направени в натура. Ограничението е, че тези дарения могат да са на стойност не по-висока от 5% от данъчната основа за съответната година и са придружени с документи, доказващи дарението. Данъчните суми могат да се намалят законно и с направените вноски по застраховки „Живот”, както и със закупуване на осигурителен стаж.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 14.09   1752 г. – Британската империя приема Григориански календар и пропуска 11 дни (предишният ден е 2 септември). 1812 г. – Наполеонови войни: Седем дни след...