Близо 260 хил. души са започнали работа с подкрепата на Центровете за заетост и социално подпомагане

20.06.2022 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Общо 259 249 безработни от уязвимите групи на пазара на труда са започнали работа в резултат на дейността на Центровете за заетост и социално подпомагане в периода от 2015 до 2021 г.
Близо 260 хил. души са започнали работа с подкрепата на Центровете за заетост и социално подпомагане

Общо 259 249 безработни от уязвимите групи на пазара на труда са започнали работа в резултат на дейността на Центровете за заетост и социално подпомагане (ЦЗСП) в периода от  2015 до 2021 г. Това съобщи директорът на Регионалната служба по заетостта в Пловдив Фани Николова по време на Десетия юбилеен европейски форум на субектите на социалната и солидарна икономика. Услугите "Лице в лице" в ЦЗСП се предоставят по проект на Министерството на труда и социалната политика в партньорство с Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане. Бюджетът на проекта е в размер на 59 млн. лв. 

Фани Николова уточни, че по-голямата част от безработните - 204 109 лица, са се реализирали на реалния пазар на труда. Близо 12 800 безработни са насочени от екипите на ЦЗСП към обучения, а около 63 000 безработни са получили други услуги за активно поведение на пазара на труда. В отговор на въпрос Николова уточни, че целта на екипите на ЦЗСП е да съдействат на безработните да намерят работа, включително в социални предприятия или да стартират собствен бизнес. 

В страната функционират 76 Центъра за услуги. Всеки месец те обслужват около 60 000 безработни от уязвимите групи на пазара на труда – младежи до 29 г., младежи до 29 г. с трайни увреждания, младежи от резидентни услуги със завършено образование, продължително безработни, лица над 50 г., лица с основно и по-ниско образование без професионална квалификация. Те получават подкрепа за интегриране в трайна заетост или социални помощи. "Основната цел на Центровете за заетост и социално подпомагане е да се окаже превенция за социална изолация, да се подобри качеството на живот на хората и да се постигне трайна заетост на пазара на труда", подчерта Фани Николова.  

След приключването на проекта в края на 2023 г. ще бъде направена оценка и пълен анализ на реализацията на проекта и ще бъде преценено дали да бъдат увеличени населените места, в които има ЦЗСП, или да се разшири предлагането на една нова услуга на Агенцията по заетостта - "Мобилни бюра по труда".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Жак Балма и Мишел...